Ziarul electronic al arădenilor

Lentile de contact multifocale de unica folosinta, avantaje si dezavantaje

Presbiopia nu face parte dintre viciile de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), ci reprezinta dificultatea de a vedea clar obiectele situate aproape de ochi, determinata de scaderea puterii de acomodatie a ochiului. Acomodatia este un proces prin care cristalinul (lentila ochiului) isi modifica forma, respectiv isi mareste puterea dioptrica pentru a oferi o vedere clara de aproape.

Amplitudinea cu care cristalinul isi modifica forma scade odata cu inaintarea in varsta. Acest fenomen este fiziologic, nimeni nu face exceptie, nici chiar cei care nu au purtat ochelari niciodata. Asadar, “cauza” aparitiei presbiopiei este reprezentata de inaintarea in varsta, care determina pierderea elasticitatii cristalinului si structurilor oculare responsabile cu acomodatia.

Pe masura ce inaintam in varsta, cristalinul isi pierde puterea de acomodatie si nu mai vedem bine la aproape, in prima faza, apoi la distanta. Acest fenomen se numeste presbiopie si afecteaza pe toata lumea, dupa 40 de ani, fara exceptie. Principala cauza fiind inaintarea in varsta.

Presbiopia continua sa se inrautateasca pana la varsta de 65 de ani. Vei deveni constient de presbiopie cand incepi sa tii carti si ziare la o distanta suficienta pentru a le putea citi. Un examen de baza poate confirma afectiunea. Poti corecta presbiopia cu ochelarii sau lentilele de contact. In cazuri extreme este necesara o interventie chirurgicala.

Care sunt cauzele presbiopiei?

Pentru a forma o imagine, ochiul se bazeaza pe cornee si pe cristalin pentru a focaliza lumina reflectata de obiecte. Cu cat obiectul este mai apropiat, cu atat cristalinul devine mai flexibil.

Cristalinul, spre deosebire de cornee, este oarecum flexibila si poate schimba forma cu ajutorul unui muschi circular care o inconjoara. Cand te uiti la ceva de la distanta, muschiul circular se relaxeaza. Cand te uiti la ceva in apropiere, muschiul se contracta, permitand cristalinului relativ elastic sa-si curbeze si sa-si schimbe puterea de focalizare. Presbiopia este, deci, cauzata de o intarire a cristalinului, care apare odata cu imbatranirea. Pe masura ce obiectivul devine mai putin flexibil, acesta nu mai poate schimba forma pentru a se concentra pe imagini apropiate. Drept urmare, aceste imagini par sa nu fie focalizate.

Lentilele multifocale ca mijloc de tratare a presbiopiei

Lentilele multifocale sunt considerate de catre specialisti o metoda eficace si practica de tratare a presbipiei. Acest lucru este posibil dintr-un motiv foarte simplu, si anume ca ele sunt capabile sa asigure o tranzitie usoara de la vederea de aproape la cea de departe, pe fondul scaderii capacitatii de acomodare a cristalinului odata cu inaintarea in varsta.

Lentilele multifocale sunt mai bune decat cele bifocale, la care vederea la o distanta intermediara nu este prea clara.

Cum alegem si care sunt avantajele lentilelor multifocale?

In cazul presbiopiei, obtinerea unei bune vizibilitati cu ajutorul unei perechi de lentile de contact progresive este determinata, in prima faza, de determinarea corectiei/dioptriei maxime (adica cea mai crescuta dioptrie cu plus pe care ochiul o poate suporta si care nu impiedica vizibilitatea), dar si cea mai mica dioptrie care sa asigure o buna focalizare.

In cazul lentilelor de contact multifocale, parametrii acestor tipuri de accesorii medicale depind, in primul rand, de ochiul care este dominant, diferite adaugiri sau indicativele diverse care sunt utilizare (”D” sau ”N”). De aceea, este foarte important ca medicul specialist sa determine cu maxima precizie dioptriile si parametrii lentilelor de contact multifocale

Spre deosebire de traditionalii ochelari de vedere, lentilele de contact multifocale prezinta marele avantaj ca pacientul nu mai este nevoit sa poarte, simultan, doua perechi de corectii. Cu alte cuvinte, lentilele de contact multifocale devin mai eficiente in conditiile în care purtarea alternativa a doua perechi de ochelari de vedere, pentru departare si pentru apropiere,  poate fi obositoare.

Lentilele progresive ofera numeroase avantaje comparativ cu lentilele bifocale sau trifocale, printre care cel mai important este capacitatea de a vedea cu claritate la toate distantele, cu o singura pereche de corectie.

Cu lentilele multifocale, vederea este mult imbunatatita. Spre deosebire de lentilele bifocale si cele trifocale care au doua sau trei puteri de corecţie, lentilele progresive sunt lentile multifocale, care asigura o progresie lina, fara linii de demarcatie vizibile intre puterile lentilei, pentru o vedere clara la toate distantele. Datorita faptului ca liniile de demarcatie nu sunt vizibile, lentilele multifocale prezinta si un avantaj estetic, oferind purtatorilor un aspect mai tanar.

Cu ajutorul lentilelor multifocale nu este nevoie sa misti capul in sus si in jos sau sa adoptam pozitii incomode pentru a vedea ecranul computerului sau alte obiecte aflate la distanta de o lungime de brat. Astfel, cu o pozitie confortabila a capului, poti privi inainte pentru a vedea în depărtare, muti ochii usor in jos pentru a vedea, de exemplu, monitorul computerului prin zona intermediara, si apoi cobori mai mult privirea pentru a citi confortabil de aproape. Lentilele multifocale ofera si o adancime de focalizare mai naturala, fara “salturi de imagine.”

Principalul inconvenient consta in faptul ca aceste lentile necesita o perioada de adaptare, la unele persoane chiar si de cateva luni. La lentilele de ultima generatie, insa, perioada de adaptare poate fi forte usor trecuta cu vederea.

1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL si Dailies Total 1® Multifocal ca lentile preferate multifocale

1- DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL si Dailies Total 1® Multifocal ca lentile preferate multifocale sunt unele dintre cele mai comercializate categorii de lentile multifocale.

1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL sunt lentile de contact de unica folosinta moi. Acestea au fost proiectate cu o forma naturala si functie a ochiului.

1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL sunt lentile care ofera confortul timp de o zi. Lentilele sunt proiectate pentru tratarea prezbiopiei. Cu ajutoru lor te poti bucura de o vedere clara, atat de aproape cat si de la departare. Aceste lentile sunt fabricate cu tehnologia LACREON. Aceasta substanta hidrofila ajuta lentilele sa retina umezeala pe tot parcursul zilei. Lentilele sunt create pe baza materialului 1-DAY ACUVUE® MOIST, care tine umiditatea pentru o lunga durată de timp. 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL asigura o protectie ridicata UV si sunt perfecte pentru persoanele cu un stil de viata activ.

Dailies Total 1® Multifocal sunt primele lentile de unica folosinta un grad mare de apa conceput pentru persoanele cu prezbiopie. Ele sunt realizate dintr-un material unic – Delefilcon lentile de contact A. Continutul de apa este de 33% la mijloc, pana la peste 80%, la suprafata, iar continutul de apa la suprafata exterioara ajunge la aproape 100%, aproape la fel ca suprafata corneei. Datorita acestui fapt, lentilele de contact de unica folosinta ofera Dailies Total 1® Multifocal  un nivel ridicat de confort stabil pe toata durata utilizarii.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.