Ziarul electronic al arădenilor

La Ineu se colectează covoare de la populație pentru… combaterea pestei porcine

Reprezentanții administrației locale din orașul arădean Ineu au făcut un apel către populație pentru a dona covoare, care vor fi folosite împotriva răspândirii pestei porcine africane.

Covoarele vor fi impregnate cu soluții dezinfectante și vor fi amplasate la intrările în orașul Ineu.

„Se strâng covoare pentru acțiunea de prevenire a răspândirii pestei porcine africane. Acestea vor fi îmbibate în dezinfectant și se vor așterne pe drum la intrările principale din orașul Ineu. Dacă ai un astfel de covor (vechi, neutilizat, dar să nu fie deteriorat – găurit, rupt), dă dovadă de spirit civic și donează-l pentru această acțiune. Îl puteți lăsa în parcarea din spatele Primăriei Orașului Ineu, vis-a-vis de magazinul Zena“, este mesajul transmis de autoritățile din Ineu.

Autorităţile sanitar-veterinare din Arad au confirmat, luni, existenţa unui nou focar de pestă porcină africană în judeţ, în localitatea Felnac, învecinată cu celelalte două localităţi în care, în ultimele zile, au fost confirmate cinci focare.

Conform autorităţilor, şase focare sunt în evoluţie în acest moment în judeţul Arad, două în gospodării din satul Sânpetru German, două la mistreţi de pe fondul de vânătoare al acestui sat, un focar într-o gospodărie din satul Zădăreni şi focarul confirmat în Felnac.

În total, 27 de porci domestici au fost ucişi de autorităţi, în timp ce vânătoarea mistreţilor de pe fondul de vânătoare din Sânpetru German continuă, până la eliminarea celor aproximativ 140 de animale sălbatice din zonă, care ar fi responsabile de răspândirea virusului, potrivit DSVSA.

Pesta porcină, în atenția polițiștilor arădeni

În contextul apariției mai multor focare de pestă porcină pe raza județului Arad, polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul Secției 10 Rurală Gurahonț și reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare Arad s-au deplasat, la începutul acestei săptămâni, în zona Gurahonț – Vârfurile – Hălamagiu, pentru a informa cetățenii cu privire la pericolul acestui virus și măsurile pe care proprietarii de suine le pot lua pentru a se feri de urmările infestării.

„Prima jumătate a anului 2019 s-a caracterizat printr-un număr mare de cazuri de pestă porcină africană în populația de mistreți, cât și focare sporadice în rândul porcilor domestici, în zone deja afectate, dar și salturi de la distanță (în județele Arad și Timiș). Întrucât este vorba de un virus deosebit de rezistent, pentru a cărei combatere nu s-a dezvoltat un vaccin sau tratament eficient, nu s-a reușit, până în acest moment, eradicarea acestuia. Urmările imediate ale infestării cu acest virus este moartea animalului, însă virusul se poate menține activ și este transmisibil prin carne (produse din carne afumate/tratate), sânge și/sau fecale, distrugerea acesteia fiind posibilă doar prin ardere la temperaturi mai mari de 80°Celsius sau alte metode specifice“, se arată într-o informare a IPJ Arad.

Polițiștii au transmis următoarele recomandări proprietarilor de suine:

Evitați călătoriile în zonele afectate de pesta porcină africană (PPA);

În cazul în care deplasările nu pot fi evitate, nu aduceți produse din carne de porc (proaspătă, gătită, șuncă, cârnați etc) sau alte materiale care pot fi surse de contaminare;

Nu achiziționați animale necrotaliate, din surse neautorizate;

Nu sacrificați animalele bolnave sau susceptibile de a fi infestate;

Nu consumați, nu depozitați și nu congelați carne provenită de la animale bolnave;

Anunțați medical veterinar despre orice suspiciune a prezenței PPA;

Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de veni în contact cu porci străini de gospodărie, mistreți sau alți proprietari de porci domestici.

Activitățile preventive pe această temă vor continua și în perioada următoare.

CITITI SI: Şase focare de pestă porcină, în evoluţie în trei localităţi din județul Arad

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.