Ziarul electronic al arădenilor

Inteligenta emotionala – Cum sa-ti incurajezi copiii sa-si inteleaga si sa-si accepte fascinantul univers emotional?

Inteligenta emotionala este un subiect tot mai dezbatut la scara larga, in toate paturile sociale si nisele de activitate, fiind considerata elementul cheie in crearea si mentinerea relatiilor interumane calitative, autentice.

Introducerea unor discipline in cadrul programei scolare, care sa aiba in vedere antrenarea copiilor in a-si recunoaste si intelege emotiile, este o initiativa care nu mai trebuie amanata.

Este vizibil ca generatiile noi sunt din ce in ce mai creative, mai receptive la nou si mai in contact cu sentimentele si trairile lor. Asadar, adultilor nu le ramane decat sa le pregateasca terenul pentru a-si fructifice talentele si abilitatile proprii, nu atat prin a-i ghida concret spre ceva anume, cat mai ales prin a nu le taia aripile si a-i incuraja sa se exprime in voie.

Ce inseamna inteligenta emotionala si cum o putem antrena la adulti, dar mai ales la copii?

Acest concept  se intinde pe cinci planuri si anume: constiinta de sine, controlul emotional, capacitatea de auto-motivare, empatia si abilitatile relationale. Pentru dezvoltare in acest sens, este nevoie de multa practica, expuneri in viata de zi cu zi, un grup de sustinere, dar mai ales de curajul de a privi in interior si de a accepta exact ce este acolo, dincolo de protectia mastilor si aparentelor.

Pe langa dezbaterile despre posibilitatea de a masura si cuantifica gradul de inteligenta emotionala, mult mai important e ca profesorii din sistemul educational sa creeze un mediu sigur, in care fiecare copil sa-si recunoasca si sa-si exprime bogatul univers emotional.

Iata cateva exercitii practice:

Ascultarea activa

Aceasta este fundatia relatiilor sanatoase, indiferent de varsta, cultura sau clasa sociala. A-l asculta activ pe cel din fata ta inseamna, in primul rand, sa fii prezent. În al doilea rand, e important sa-i acorzi celui care vorbeste spatiul necesar pentru a exprima ceea ce simte si gandeste, fara ca tu sa intervii, verbal sau prin limbajul trupului, cu propriile opinii sau judecati.

Copiii pot fi antrenati inca de la varsta fragede sa-si respecte interlocutorul, sa empatizeze cu mesajul lui folosind tehnica oglindirii. Astfel, incepand de la gestica, mimica si pana la cuvintele folosite, copiii sunt incurajati in cadrul acestui exercitiu „sa intre in pielea” interlocutorului in timp ce acesta se exprima.

De asemenea, e foarte important ca adultii sa tina cont de parerile copiilor si sa le dezvolte astfel capacitatea de alegere. Pentru asta, e necesar ca micutii sa ia decizii  de o importanta mai mica, care ii privesc direct pe ei, cum ar fi sa aleaga dintre mai multe ghiozdane pe cel pe care il vor.

Invatarea unui limbaj pentru exprimarea emotiilor

Chiar daca cercetarile au aratat in numeroase randuri ca limbajul non-verbal si cel paraverbal cantaresc mai mult decat cel verbal in comunicarea interpersonala, si cuvintele si modul in care le folosim conteaza foarte mult. Asadar, a-i invata pe cei mici sa-si exprime starile si emotiile in cuvinte concrete, in asa fel incat sa-i inteleaga si cei din jur, creeaza un placut sentiment de conexiune si de integrare reciproca. In cadrul acestui exercitiu se puncteaza diferentele de nuanta intre stari precum, tristete, dezamagire sau suparare, incurajand copilul sa identifice nu doar emotia, ci si intenstitatea acesteia. Insa, dincolo de cuvinte, fiecare copil are un limbaj de iubire diferit.

Fie ca e vorba de daruri sau servicii, fie de atentie, afectiune si timp petrecut impreuna, e important ca orice parinte sa inteleaga si aplice aceste lucruri pentru a-si arata dragostea fata de cel mic.

In concluzie, fie ca esti parinte, profesor sau pur si simplu ai curiozitatea sa-i privesti pe cei copii, nu ai cum sa nu ramai fascinat in fata bucuriei si a curiozitatii lor de a descoperi lumea si de a o face un loc mai bun, mai bogat. Trebuie sustinuti, asadar, in mod constient si asumat, sa-si exprime deschis emotiile si autenticul din ei.

sursa imagine: Shutterstock.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.