Vrei să-ți iei un an sabatic? Te gândești la o reconversie profesională? Ai intrat în șomaj? Sau, pur și simplu, ai nevoie de o perioadă de relaxare?
În oricare dintre aceste situații ai fi, probabil ești într-o etapă provocatoare. Poate chiar dificilă, având în vedere presiunea socială de a “face ceva”. A face ceva înseamnă și a face o schimbare, iar opțiunile trebuie să merite să-ți investești în ele timpul, o parte din resursele financiare, precum și energia, astfel încât să-ți oferi un plus de satisfacție.
Iată câteva strategii pe care să te concentrezi!
Cursuri de specializare
Dacă îți place jobul pe care îl ai și vrei să-ți îmbunătățești cunoștințele, în lista de cursuri de perfectionare pe euro-jobs.ro ai oportunitatea să o faci. De asemenea, dacă îți dorești să înveți și despre alte domenii, aceeași sursă poate fi un început bun. Un curs de specializare vine cu avantaje atât pe plan social, cât și pe plan intelectual. Evoluția profesională este întotdeauna apreciată la locul de muncă. Așa că, din când în când, merită să participi la câte unul. Pe lângă faptul că îți îmbunătățește abilitățile și acumulezi experiență În CV, te bucuri de experiența de a învăța.
Timp pentru hobby-uri
Din postura de adulți, uneori uităm să ne acordăm timp pentru lucrurile care ne aduc bucurie doar făcându-le. O pauză de la muncă e perioada ideală pentru a te conecta sau reconecta cu hobby-urile tale. Lecții de dans, pictură, cântat la un instrument, confecționarea manuală de diverse obiecte, ascultat muzică sau cititul unei cărți – poate una sau mai multe dintre aceste activități ți-au adus la un moment dat în viață satisfacție. Sau, cine știe, poate chiar altele (lista rămâne deschisă indiferent cât de atipice ar fi). Însă, odată cu trecerea timpului și cu acumularea cât mai multor sarcini în agendă, le-ai abandonat. Acum e momentul să profiți de timpul liber și să reîncepi sau să explorezi și să descoperi plăceri noi.
Călătoritul
De cele mai multe ori, călătoritul este asociat cu ideea că ai nevoie de mulți bani pentru a ți-l permite ca hobby. Mai ales că social media și extinderea fenomenului de vlogging pe această ramură par să confirme această prejudecată. Însă apar în spațiul public și oameni care își expun propriile experiențe de a umbla prin lume cu bani puțini. În același timp, referindu-ne la călătorit ca fiind „călătorit”, doar dacă e în afara țării, ne punem de unii singuri o piedică. Putem călători în localitățile învecinate cu a noastră. Putem vizita o mulțime de obiective turistice în România. Și, la fel de bine, putem fi călători în propriul nostru oraș.
Așadar, deși schimbările legate de locul de muncă aduc stres, aduc și o perioadă potrivită să te focusezi pe celelalte nevoi și să folosești timpul în favoarea ta. E timpul să te pui pe primul loc și să-ți îndeplinești dorințele. E timpul să înveți ceva nou. E timpul să treci peste prejudecăți și să o iei de la capăt. E timpul să faci primul pas spre acolo unde îți dorești să fii!
foto: The Climate Reality Project – Unsplash.com