Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2019 – 2020

Ministerul Sănătăţii (MS) anunţă că începe campania de vaccinare antigripală gratuită, din sezonul epidemic 2019-2020, fiind achiziţionate 1,5 milioane de doze de vaccin, cu circa 200.000 în plus faţă de anul trecut.

Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în judeţe, urmând a fi folosite pentru imunizarea personalului medical, iar celelalte doze vor fi distribuite din a doua parte a lunii octombrie.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de MS, anul acesta Ministerul a achiziţionat 1.500.000 de doze de vaccin gripal, cu aproximativ 200.000 mai mult faţă de anul trecut, astfel încât să se asigure vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane din categoriile cu risc ridicat de îmbolnăvire.

Campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unităţile sanitare cu paturi şi vizează reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Astfel, vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC.

Primele 50.000 de doze de vaccin au ajuns deja în teritoriu şi sunt utilizate pentru imunizarea personalului medical.

Din a doua parte a lunii octombrie vor fi distribuite şi celelalte doze de vaccin, astfel încât să înceapă şi vaccinarea în cadrul cabinetelor medicilor de familie.

„În ultimii doi ani am făcut paşi importanţi pentru îmbunătăţirea activităţii de vaccinare. Campaniile de vaccinare şi informare «door-to door» pentru vaccinarea antirujeolă au dus la creşterea numărului de copii vaccinaţi în zonele defavorizate unde s-au derulat. Anul acesta primim finanţare europeană pentru implementarea mai multor măsuri care vizează creşterea gradului de vaccinare în România. Iar în această toamnă începem mai repede vaccinarea antigripală a personalului medical, cea mai expusă categorie de persoane la îmbolnăvire“, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, în comunicat.

Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în sezonul 2018-2019 au fost înregistrate 199 de decese confirmate cu virus gripal. Epidemia de gripă a fost declarată în 30 ianuarie, când erau confirmate 54 de decese provocate de gripă.

UPDATE

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad a solicitat Ministerului Sănătăţii un număr de 27.424 doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece, cu peste 50% mai multe decât în anul anterior, anunţând că va promova intens importanţa imunizării populaţiei cu risc, însă judeţului i-au fost repartizate doar 19.470 de doze.

Directorul DSP Arad, Constantin Cătană, a declarat luni, pentru Agerpres, că primele doze de vaccin vor sosi săptămâna viitoare de la Bucureşti, iar campania de imunizare va începe în luna octombrie, cu administrare persoanelor cu risc medical, copiilor, persoanelor vârstnice şi bolnavilor cronici.

„În acest an am solicitat mult mai multe doze de vaccin antigripal, respectiv 27.424, faţă de 17.300 anul trecut. Acest necesar a fost stabilit în baza informaţiilor care ne-au fost trimise de către medicii de familie din judeţ, care au evidenţa persoanelor cu risc de îmbolnăvire şi complicaţii cauzate de gripă. Din necesarul solicitat, ne-au fost repartizate 19.470 de doze pentru acest sezon, care vor sosi în tranşe, începând de săptămâna viitoare, pentru că nici nu avem unde să le depozităm pe toate. Numărul de doze care vor ajunge în judeţ este mai mare decât anul trecut, când din necesarul solicitat s-au primit aproximativ 14.600“, a declarat Cătană.

Conform acestuia, DSP va derula o campanie de conştientizare a importanţei vaccinării populaţiei cu risc de complicaţii cauzate de gripă, după ce anul trecut a existat un val de îmbolnăviri în judeţ şi mai multe decese.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.