Ziarul electronic al arădenilor

Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a deschide o stație ITP

Fie ca esti inginer auto si ai deja un service cu bazele puse, fie ca ai putina experienta in domeniu si aceasta reprezinta o idee de afacere potrivita pentru tine, daca iti doresti sa infiintezi o statie ITP, va fi nevoie sa urmezi niste pasi obligatorii iar ulterior sa achizitionezi unele ustensile si aparaturi care iti vor fi indispensabile.

Numarul autoturismelor in circulatie fiind tot mai crescut, din ce in ce mai multi oameni care lucreaza in domeniu si detin service-uri auto infiinteaza astfel de statii, ele fiind un bussines de succes, mai ales in urma modificarilor legislative si anume reducerea perioadei pentru efectuarea inspectiei tehnice periodice la masini, de la 2 ani la un an, fapt care, pus in cifre, rezulta un numar dublu de verificari tehnice pe an, fata de anii trecuti.

In conditiile in care ai dreptul sa desfasori personal activitatea si ai luat hotararea sa infiintezi o astfel de statie, trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri care, de regula, te vor purta putin pe drumuri.

Iata mai departe un ghid care te va ajuta sa pregatesti tot ce ai nevoie, fara sa intampini dificultati:

Locatia este importanta

In cazul in care statia nu va fi in cadrul sau in prelungirea propriului service auto si este necesar un spatiu separat, aceasta nu trebuie sa creeze premisele unui eventual disconfort pentru localnicii din jur. Daca nu vor aparea astfel de probleme, activitatea poate fi desfasurata in voie. Autoturismelor care vor avea acces pe statie, li se vor face niste teste specifice, care constau in accelerare maxima si franare brusca, ceea ce va produce ceva zgomot in jur. Daca vei deschide acest bussines intr-un spatiu care a functionat si anterior in acelasi scop, atunci iti va fi mai usor, deoarece are deja o serie de aprobari necesare.

Inainte de a opta pentru o anume locatie, in functie si de tipul de autorizare de care ai nevoie, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte obligatorii:

– Spatiul trebuie sa fie separat de restul activitatilor care se desfasoara in cadrul service-ului;

– Hala trebuie sa permita accesul cat mai usor al autoturismelor;

– Incinta trebuie sa asigura o buna functionare a echipamentelor in dotare;

– Trebuie sa dispuna de spatii de parcare suficiente.

Detaliile tehnice

O statie ITP trebuie sa dispuna de aparatura necesara, completa, functionala si in conformitate cu noile norme. Pe langa aparatele si computerul de care vei avea nevoie, statia trebuie sa dispuna de lumina potrivita pentru desfasurarea activitatii.

Asta inseamna ca ai nevoie de un sistem de iluminare complet si puternic, eventual reglabil, in functie de nevoi.

Cand ajungi la acest capitol, ai grija sa alegi becurile potrivite, care sa fie montate corespunzator. Poti alege din gama de becuri led cu lumina mai slaba sau mai puternica, de preferat cele care ofera o lumina alba si cat mai clara. Acest lucru te va ajuta foarte mult in sesizarea unor defectiuni indeaproape si o buna desfasurare a activitatii chiar si pe timp de noapte. Pe site-ul www.ledel.ro vei gasi ceea ce ai nevoie, in variante diverse.

Noi obligatii care urmeaza sa intre in vigoare

Trebuie sa ai in vedere si noile legi si obligatii care vor intra in vigoare pe viitor, pentru a nu aparea surprize neplacute mai tarziu, fiind nevoie sa faci diverse modificari pe parcurs. Este recomandat sa te interesezi foarte bine in legatura cu acest aspect si sa fii foarte bine informat, pentru orice eventualitate.

Programul de functionare a statiei

Exista un program anume in care statia poate sa functioneze, si anume intre orele 8:00 si 20:00. Trebuie sa stii ca orice autoturism va fi inspectat inainte sau dupa terminarea acestui interval orar, nu poate fi trecut de inspectia ITP. Operatorul are obligatia sa afiseze programul de functionare, in cadrul unui avizier sau undeva cat mai la vedere.

Pe langa cele de mai sus, exista alte obligatii in legatura cu care e nevoie sa te informezi, inainte de a incepe orice fel de activitate. Dupa ce ai punctat toate cele necesare si ai achizitionat echipamentul specific, poti sa incepi imediat activitatea.

Nu in ultimul rand, e necesar sa arati seriozitate, asa ca, echiparea ta conteaza la fel de mult ca si ustensilele cu care lucrezi, asa ca imbraca-te corespunzator. Vei da dovada de profesionalism daca te vei afisa in fata clientilor echipat asa cum trebuie si nu in haine de strada.

Totodata, este util sa fii protejat de un oarecare incident, asa ca nu neglija acest lucru.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.