Ziarul electronic al arădenilor

Gripă aviară. A fost interzisă comercializarea păsărilor vii în județul Arad

Centrul Național de Combatere a Bolilor a decis suspendarea activităților comerciale cu păsări vii pentru o perioadă de 30 de zile, inclusiv în județul Arad, în urma depistării unui focar de gripă aviară la o fermă de păsări din județul Mureș.

„În contextul evoluției recente a virusului influenței aviare (gripei aviare), subtipul H5N8 la păsările domestice dintr-o exploatație avicolă comercială din localitatea Ungheni, județul Mureș, Centrul Național de Combatere a Bolilor a adoptat decizia nr. 1 din 7.05.2021, care prevede suspendarea organizării și desfășurării comerțului ambulant cu păsări, pentru o perioadă de 30 de zile, în toate localitățile de pe teritoriul României.

Decizia mai prevede suspendarea activităților comerciale cu păsări vii, pentru o perioadă de 30 de zile, pe întreg teritoriul României (de la puii de o zi până la păsări reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum și a oricăror altor activități de intermediere, în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populației.

Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată, se mai precizează în decizia Centrului Național de Combatere a Bolilor.

„Verificarea respectării măsurilor prevăzute se realizează prin acțiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic și în punctele de trecere a frontierei de stat, ce vizează transporturile de păsări vii. Prevederile Deciziei CNCB se aplică de sâmbătă, 8 mai 2021. În vederea punerii în aplicare, Instituția Prefectului – Județul Arad a transmis o informare privind conținutul Deciziei tuturor primăriilor din județ, către S.C. Târguri, Oboare, Piețe Arad S.A., precum și structurilor Ministerului Afacerilor Interne“, se arată într-un comunicat de presă remis de Prefectura Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.