Ziarul electronic al arădenilor

Gheorghe Falcă și-a început activitatea în Parlamentul European

Fostul primar al Aradului, Gheorghe Falcă, și-a început activitatea în Parlamentul European, iar în cursul zilei de marți a primit biroul în care își va desfășura o parte dintre activități.

„Astăzi (marți – n.r.) am început munca la Parlamentul European. Dimineață a avut loc ședința festivă de constituire a Parlamentului, după care am participat la negocierile în urma cărora PPE va avea funcția de președinte al Comisiei Europene. Tot astăzi am primit biroul în care îmi voi desfășura activitatea“, a anunțat Falcă, pe o rețea de socializare.

În ultima săptămână a lunii iunie, Gheorghe Falcă şi-a depus demisia din funcţia de primar al municipiului Arad, pentru a putea să-şi preia mandatul de europarlamentar câştigat în urma alegerilor europarlamentare din 26 mai.

Gheorghe Falcă a fost ales primar patru mandate consecutiv. El a fost ales europarlamentar în urma scrutinului din 26 mai, fiind pe locul opt al listei de candidaţi PNL.

În anul 2000, s-a implicat în administraţia locală, devenind vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, iar în 2004 a fost ales prima dată primar al municipiului Arad.

Despre noul Parlament European

Majoritatea membrilor noului Parlament European, reunit pentru prima dată, marţi, la Strasbourg, sunt nou-veniţi, iar femeile sunt mai numeroase decât în legislatura trecută, deşi încă minoritare, relatează AFP într-o analiză a structurii noului legislativ comunitar.

Dintre cei 748 de deputaţi învestiţi marţi (trei aleşi catalani sunt împiedicaţi să-şi înceapă mandatul de autorităţile spaniole), 436 nu au mai fost niciodată membri ai PE, respectiv aproape şase din zece, potrivit bazei de date a AFP. Din cei 312 eurodeputaţi care au experienţă în acest post, majoritatea (293) au avut mandate şi în legislatura precedentă.

Potrivit AFP, noul Parlament European este format din femei în proporţie de 40%. Este cea mai mare proporţie de femei de la primele alegeri europene prin sufragiu universal direct din 1979. La momentul respectiv, doar 16% dintre eurodeputaţi erau femei. Această rată a crescut scrutin după scrutin, ajungând la 37% în 2014.

Noul Parlament European are o medie de vârstă de 50 de ani, aproape aceeaşi ca în precedentele opt legislaturi.

Ecologista daneză Kira Marie Peter-Hansen devine, la 21 de ani, 4 luni şi nouă zile, cea mai tânără eurodeputată din istorie, doborând recordul unei alte ecologiste, nemţoaica Ilka Schroeder, aleasă în 1999. Fostul premier italian Silvio Berlusconi este, la 82 de ani, decanul de vârstă al noului legislativ comunitar.

foto: facebook/Gheorghe Falcă

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.