Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE Explicație. Medicii au decis ca spitalul de campanie de la Expo Arad să aibă paturi fără compartimentare

Medicii care vor lucra la spitalul de campanie cu 240 de paturi, amenajat la Expo Arad – hala expoziţională a Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură – au decis să nu ofere intimitate pacienţilor prin instalarea de paravane sau pereţi despărţitori, pentru că s-ar reduce siguranţa, prin faptul că suprafeţele multiple ar facilita răspândirea COVID-19.

Într-o conferinţă de presă susţinută online, miercuri, de conducerea Consiliului Judeţean Arad şi coordonatorii spitalelor arondate pentru tratarea COVID-19, medicii au făcut precizări cu privire la modul în care a fost amenajat spitalul de campanie, pentru că în ultimele săptămâni au existat critici de la arădeni, care remarcaseră în fotografiile de presă că paturile nu au paravane.

Medicul Cătălin Hreniuc, care coordonează spitalul de campanie de la Expo Arad, a declarat că decizia de a nu fi montaţi pereţi despărţitori sau paravane îi aparţine şi a fost luată exclusiv din raţiuni de siguranţă pentru pacienţi şi cadrele medicale.

„Introducerea acestor paravane sau pereţi despărţitori între paturi ne-ar afecta circuitul aerului. În al doilea rând, peste tot sunt studii prin care este dovedit că acest virus stă şi pe suprafeţe, deci asta ar însemna că toţi acei pereţi despărţitori trebuie curăţaţi zilnic. Asta ar însemna, pe lângă o resursă umană imensă, şi multe substanţe speciale care ne-ar afecta calitatea aerului dinăuntru. Avem acolo organizat un pult central, în care, în permanenţă, vor sta cadre medicale, iar vizibilitatea pacienţilor ar fi afectată. Ar însemna să avem cel puţin zece oameni care să circule printre culoarele formate de pereţii despărţitori“, a explicat Cătălin Hreniuc.

Medicul a adăugat că această unitate provizorie „nu este un spital tampon“, fiind internaţi pacienţi care pot avea şi alte afecţiuni.

„Vor şi pacienţi cu patologii asociate, drept urmare, în echipa pe care am pregătit-o pentru Expo, sunt şi medici neurologi, cardiologi, diabetologi, internişti, iar pentru eventualele urgenţe minore chirurgicale am pregătit şi medici ortopezi. (…) Organizarea şi circuitele au fost gândite perfect“, a spus Hreniuc.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a declarat că, de la începutul luptei cu noul coronavirus, doar din bugetul judeţean au fost alocate spitalelor sume totale ce ajung la 34,2 milioane de lei. La acestea se adaugă fonduri venite de la bugetul municipiului Arad, de la Casa de Asigurări de Sănătate, de la Guvern şi de la asociaţii care au făcut donaţii.

Spitalul de campanie a fost amenajat de autorităţile judeţene, cu sprijinul unor oameni de afaceri, şi a fost predat Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad în urmă cu două săptămâni. Aici vor fi trataţi pacienţi cu forme uşoare şi medii ale COVID-19, dacă se epuizează locurile disponibile în centrele medicale folosite în prezent.

sursa: Agerpres

UPDATE

„Având în vedere că avem organizat un pult central unde vor fi cadre medicale, prezența pereților despărțitori ar afecta complet vizibilitatea pacienților. Asta ar însemna cel puțin 10 oameni în interior, în același timp, care să circule printre culoarele făcute de pereții despărțitori. Acolo vor fi pacienți cu forme ușoare, stabili din toate punctele de vedere, care trebuie doar supravegheați, dar trebuie să fim conștienți că în orice moment starea unui pacient se poate agrava brusc, iar asta înseamnă că toate paturile trebuie să fie vizibile. Deja există noptiere și o butelie de oxigen de o parte și de alta a fiecărui pat, dacă mai punem și paravane vom afecta circuitul gândit pentru a face curățenie în fiecare zi”, a declarat dr. Cătălin Hreniuc, despre situația pavilioanelor.

Dr. Cătălin Hreniuc a subliniat faptul că echipa medicală pentru Spitalul de campanie este pregătită, fiind formată din 12 medici și 24 asistente.

,,Pentru pacienții care vor avea patologii asociate, în echipa medicală sunt atât medici neurologi, cardiologi, diabetologi, interniști, cât și doi medici ortopezi pentru eventualele urgențe minore de natură chirurgicală. Din echipa pe care am pregătit-o fac parte colegii noștri care și-au dorit să muncească acolo, să salvăm împreună cât mai multe vieți.

Nimeni nu este impus, delegat, obligat să muncească în Spitalul de la Expo. Am spus de la început că îmi doresc o echipă care vrea să intre în această provocare alături de mine. Consider că doar așa putem face o treabă medicală bună. La Expo vor fi tratate cazuri ușoare și medii, în eventualitatea în care va fi nevoie să degrevăm Spitalul din Grădiște și Spitalul Municipal, astfel încât acolo să poată fi tratate cazuri grave sau cazuri de terapie intensivă. Momentan sunt locuri atât în Grădiște, cât și la Municipal, atât pentru cazuri ușoare, cât și cazuri grave, dar dacă va fi nevoie vom fi anunțați și suntem pregătiți să intrăm la spitalul de la Expo”, a declarat dr. Cătălin Hreniuc.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.