Ziarul electronic al arădenilor

Echinocțiu de toamnă. Cum ne afectează acest fenomen astronomic

Echinocțiul de toamnă reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic, când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.

Echinocțiul de toamnă 2020, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, va avea loc, în acest an, în data de 22 septembrie, la ora 16.31

Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă în cea sudică.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică, potrivit Observatorului Astronomic.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

La latitudinile tarii noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Cum ne afectează echinocţiul de toamnă

Dacă vă simţiţi mai obosiţi sau mai trişti decât de obicei, să ştiţi că nu este nimic în neregulă cu dumneavoastră. Există o explicaţie. Echinocţiul de toamnă e de vină. Sau așa numita astenie de toamnă.

Aceasta dă asemenea stări, spun psihologii. Iar stările neplăcute ar putea persista săptămâni la rând.

Medicii specialiști nu pot preciza cu exactitate ce cauzează astenia de toamnă, dar presupun ca este vorba despre aportul scăzut de lumină naturală.

Simptomele asociate asteniei de toamnă sunt:

depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vină, nefericire;

anxietate: neputinta de a face față stresului;

schimbări ale stării de spirit: treceri bruște de la o stare de spirit la alta;

tulburări de somn: dorința de a dormi foarte mult și dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;

letargie: senzația de oboseală și neputința de a face fata activităților zilnice;

supraalimentarea: pofta excesivă de mâncare și în special dulciuri sau junk food;

probleme de ordin social: iritabilitate și dorința de a evita socializarea;

probleme sexuale: scaderea libidoului.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.