Ziarul electronic al arădenilor

DSP Arad le va cere medicilor de familie să îi vaccineze pe doritori şi cu riscul de a risipi doze

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad le va cere medicilor de familie să îi vaccineze anti-COVID-19 pe doritori chiar cu riscul de a risipi doze, să nu mai fie necesară formarea grupurilor de câte cinci persoane, număr egal cu cel al dozelor aflate într-un flacon de ser de la Johnson&Johnson.

În ultima perioadă, mulţi arădeni s-au plâns că au dorit să se vaccineze, dar când au mers la un medic de familie din lista celor care s-au înscris în campanie, au fost amânaţi, spunându-li-se că nu sunt suficienţi doritori pentru a fi deschis un flacon cu ser.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, pentru Agerpres, că le va cere medicilor de familie să nu mai ţină cont de formarea grupurilor de persoane, ci să vaccineze pe oricine.

„Flaconul cu ser odată deschis este valabil şase ore, iar medicii trebuie să aibă cinci pacienţi disponibili pentru administrarea dozelor. Cu toate acestea, având în vedere că este foarte greu să formeze grupurile, le vom cere să nu mai ţină cont de riscul de a se risipi doze de vaccin. Oamenii care aleg să se vaccineze trebuie să beneficieze de asta imediat, să nu mai fie puşi în aşteptare, pentru că mulţi se vor răzgândi. Oricum, doze de vaccin se pierd în cele din urmă în toată ţara. Vom lua în discuţie şi comunicarea dintre medici, să fie mai bună, pentru a-şi redirecţiona pacienţi unul altuia, acolo unde se poate“, a spus Horea Timiş.

La începutul lunii mai, 96 de medici de familie din judeţ erau înscrişi în campania de vaccinare, iar acum mai sunt 78. De atunci, au fost administrate aproximativ 7.000 de doze de ser Johnson&Johnson în cabinetele lor. În medie, în această perioadă s-au vaccinat cu serul în doză unică 80 de persoane pe zi.

De la începutul campaniei de imunizare anti-COVID-19, cu oricare tip de ser, în judeţul Arad au făcut schema completă aproximativ 97.000 de persoane, deşi autorităţile sperau ca la 31 mai să fie vaccinate 100.000 de persoane.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.