Ziarul electronic al arădenilor

Două persoane cu botulism, internate la Spitalul Județean Arad. Serul antibotulinic, adus din Republica Moldova

Două persoane, soț și soție, au fost internate la Spitalul Județean Arad, după ce au fost diagnosticate cu botulism, iar serul antibotulinic a fost adus din Republica Moldova, deoarece în spitalele din România nu exista.

„Soțul s-a prezentat sâmbătă, în stare gravă, la Unitatea Primire Urgențe, iar medicii din Urgență împreună cu medicii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II au efectuat în regim de urgență investigațiile medicale, ridicându-se suspiciunea de botulism, conform criteriilor clinice și epidemiologice“, a informat Spitalul Județean Arad.

Conform sursei citate, deoarece în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al SCJU Arad a luat, de urgență, legătura cu DSP Arad și cu Departamentul pentru Situații de Urgență, pentru a putea salva viețile celor doi membri ai familiei.

,,Ieri (sâmbătă – n.r.) a fost o zi contracronometru atât pentru mine, cât și pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecțioase Adulți II. Deoarece serul antibotulinic lipsește momentan din unitățile sanitare am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU București și, nu în ultimul rând, Ministerul Sănătății, prin oameni devotați care au făcut tot posibilul și au găsit serul în Republica Moldova, într-un timp de 6 – 7 ore. O echipă de la ISU Arad a plecat aseară spre Iași și altă echipă de la ISU Iași a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanței s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineață la spital și să fie administrat celor doi pacienți“, a spus dr. Lenuța Timiș, director medical SCJU Arad.

Dr. Lenuța Timiș a mai afirmat că, în prezent, pacienții primesc serul antibotulinic și vor rămâne sub supraveghere medicală în Compartimentul de Boli Infecțioase Adulți II.

„Le mulțumesc tuturor celor care ieri și astăzi ne-am unit forțele și am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând mulțumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziție serul anti-botulinic“, a declarat directorul medical SCJU Arad.

Botulismul este definit ca o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum și afectează omul și numeroase specii de animale.

Aceste toxine sunt unele dintre cele mai puternice cunoscute, care atacă sistemul nervos (nervi, creier și măduva spinării) și provoacă paralizie (slăbiciune musculară).

Majoritatea oamenilor se vor recupera complet cu tratament, dar paralizia se poate răspândi în mușchii care controlează respirația dacă nu este tratată rapid. Acest lucru este fatal în aproximativ 5 – 10% din cazuri.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.