Ziarul electronic al arădenilor

Documentarul „Cazul inginerului Ursu“, urmat de Q&A cu Andrei Ursu, la Cinematograful „Arta“ din Arad

„Cazul inginerului Ursu“, regizat de Liviu Tofan şi Şerban Georgescu, un documentar zguduitor despre căutarea dreptăţii într-un sistem care i se opune, va fi proiectat la Cinematograful „Arta“ din Arad.

Proiecția va avea loc vineri, 19 aprilie 2024, de la ora 19.00 și va avea loc în prezența lui Andrei Ursu, care, de peste 30 de ani, luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său.

Gheorghe Ursu a fost ucis în arestul Securităţii după ce a denunţat decizia lui Ceauşescu de a opri consolidarea clădirilor afectate de cutremurul din ’77.

Accesul la eveniment va fi gratuit în limita locurilor disponibile.

Evenimentul de la Cinematograful „Arta“ este organizat de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

Produs de Kolectiv Film, în co-producţie cu Fundaţia „Gheorghe Ursu”, Victoria Film, Asociaţia Follow Art şi Societatea Română de Televiziune, documentarul a avut deja o serie de proiecţii speciale în cursul anului 2023.

Majoritatea proiecţiilor speciale au fost însoţite de dezbateri la care au participat Andrei Ursu şi cei doi regizori, dar şi alţi invitaţi importanţi (Germina Nagâţ, cercetător la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS, istoricul Alexandru Groza de la Muzeul Ororilor Comunismului în România – MOCR, istoricul Cosmin Budeanca, Cristian Ghinea – deputat în Parlamentul României, Ovidiu Şimonca – jurnalist).

Prima proiecţie a documentarului a avut loc cu câteva zile înainte de anunţarea sentinţei definitive de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În ciuda cazului meticulos construit, inculpaţii au fost achitaţi definitiv, iar filmul rămâne singura formă de dreptate şi recunoaştere în cazul dizidentului Gheorghe Ursu.

„Acesta este filmul lui Andrei Ursu, al luptei sale pentru dreptate în numele tatălui său. Cine a mai avut tenacitatea şi forţa lui Andrei, curajul lui de a-şi risca viaţa de două ori făcând greva foamei pentru a forţa autorităţile să nu-l mai obstrucţioneze? Nu ştiu dacă mai există în lume un caz comparabil. La noi, el este cu siguranţă unic, iar valoarea lui de model uman şi reper moral este remarcabilă în dezolantul nostru peisaj social, şi cu atât mai necesară”, a declarat Liviu Tofan.

Preţ de 100 de minute obiectivul camerei de filmat surprinde strânsa legătură dintre un tată şi fiul său, o legătură care, asemenea unui stâlp de rezistenţă bine proiectat de un inginer constructor, a sfidat toate cutremurele ultimelor decenii.

Din echipa de producţie a filmului fac parte Oana Muntean – producător executiv, Bogdan Slăvescu – director de imagine, Alex Alexandru – sunet.

Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, cu participarea UPFAR, ARGOA și al Agenției Naționale de Presă Agerpres.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Primăria Municipiului Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

One Comment

  • Documentarul “Cazul inginerului Ursu”, regizat de Liviu Tofan si Serban Georgescu, este unul zguduitor care ne aduce in atentie lupta pentru dreptate dintr-un sistem care se opune. Sunt foarte incantat sa aflu ca va fi proiectat la Cinematograful “Arta” din Arad vineri, 19 aprilie 2024, de la ora 19.00. Ma bucur sa vad ca evenimentul va avea loc in prezenta lui Andrei Ursu, care de peste 30 de ani lupta pentru a face cunoscut adevarul despre moartea tatalui sau, Gheorghe Ursu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.