Ziarul electronic al arădenilor

DGASPC Arad a finalizat proiectul „Construirea a două case de tip familial Hansel și Gretel“

DGASPC Arad anunță finalizarea implementării proiectului „Construirea a două case de tip familial Hansel si Gretel si reabilitarea unui centru de zi și recuperare pentru copii cu dizabilități mintale Simba”.

Vineri au fost inaugurate cele două noi facilități sociale de tip rezidențial, de pe strada Tudor Vladimirescu, nr 29, din municipiul Arad, după ce la finalul lunii februarie a fost inaugurat și dat în folosință Centrul de zi și recuperare pentru copii cu dizabilități mintale Simba, unde fac terapie, gratuit, copiii diagnosticați cu autism.

Inaugurarea celor două case de tip familial a avut loc în prezența oficialităților locale, reprezentanți ai instituțiilor partenere, specialiști din sistemul de protecție socială, angajați și bineînțeles, micii beneficiari, copii cu diverse dizabilități psiho-motorii.

Cele două case de tip familial sunt dotate cu echipamente moderne și aparatură asistivă de specialitate, o cameră senzorială, izolator și alte facilități,

Proiectul a fost finanțat prin Regio-Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 8, Obiectivul Specific 8.3 – Creşterea gradului de acoperire cu servicii sociale.

„De Ziua Copilului facem un cadou cu adevărat valoros copiilor cu dizabilități din sistemul rezidențial al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, finalizând un proiect greu, cu multe provocări, dar care ne aduce mari satisfacții pentru că aici copiii vor beneficia de terapii atât de necesare, dar și de dotări ultramoderne, așa cum cer standardele de calitate din domeniu, la nivelul anului 2024”, declară Erika Stark, director general al DGASPC Arad.

Casele de tip familial „Hansel şi Gretel” sunt un serviciu social de protecţie, aproapiat mediului familial și asigură condiţiile necesare pentru identificarea şi evaluarea permanentă a nevoilor fizice, emoţionale şi de sănătate ale fiecărui copil, precum şi măsurile corespunzătoare pentru satisfacerea acestor nevoi: îngrijirea personală, supravegherea şi menţinerea stării de sănătate, alimentaţie, pregătirea pentru viaţa independentă, educaţie nonformală, accesibilitate şi confort.

Activităţile desfăşurate cu cei 20 de copii cu dizabilități, cu vârste începând cu 7 ani, găzduiți și îngrijiți în Casele de tip familial Hansel și Gretel, privesc și servicii de îngrijire medicală, prevenţie și tratament, realizate în conformitate cu tipul de dizabilitate, specialiștii care lucrează cu copiii organizează activităţi pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă, activităţi de recreere şi socializare, menţinerea legăturilor cu familia, dar și activităţi de reabilitare.

Valoarea totală a proiectului este de 4.660.000 lei, din care finanțare nerambursabilă: 4.522.686,68 lei, valoare eligibilă nerambursabilă din FEDR: 3.230.490,96 lei, iar contribuția DGASPC Arad, prin alocare din bugetul Consiliului Județean Arad, fiind în sumă de 92.300,29 lei, reprezentând 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DGASPC Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.