Ziarul electronic al arădenilor

Descopera Metaxa – o veritabila aventura a simturilor!

Cand ne gandim la plajele Greciei, la noptile petrecute in sunetul valurilor si la cheful de viata al localnicilor, ne invaluie o amintire nostalgica, dar vesela a bucuriei regasite pe aceste pamanturi.

In ajutorul memoriei olfactive, alaturi de aromele tavernelor si ale stradutelor cu zeci de restaurante cochete, se impletesc miresme de ouzo si tsipouro. Parca si auzi strigatele din departare ale tinerilor, care acompaniaza acordurile cantate cu pricepere la bouzouki.

Exista, insa, si o parte ascunsa a Greciei, care a fost transpusa cu pricepere de maestrul Spyros Metaxas, fondatorul si inventatorul unei bauturi unice, care din 1888 poarta numele de Metaxa.

La origini comerciant de matasuri, Spyros s-a propus sa gaseasca reteta care combina intr-un mod ideal spiritul boabelor de vin cu aromele secrete din inventarul botanic al Greciei. Produs 100% autohton, Metaxa este in prezent un nume extrem de cunoscut pe scena mondiala, cu toate ca a trecut prin multe incercari care i-au amenintat identitatea.

Dupa stabilirea companiei in Pireu (Piraeus), un port care astazi face parte din regiunea urbana a Atenei, a avut loc o expansiune rapida, in doar cativa ani deschizandu-se numeroase fabrici in Istanbul si Odessa, iar odata cu 1900, si pe teritoriul Statelor Unite ale Americii. Secretul succesului zace in tesatura unica de arome, a culorii incredibile de ambra, precum si a gustului inconfundabil. Metaxa este o adevarata calatorie, care trezeste la viata simturile si pofta de a explora noi orizonturi.

Putini stiu, insa, ca Metaxa a fost comercializata o buna perioada de timp sub denumirea de “cognac”, insa acest apelativ a fost restrictionat in anul 1937. Dupa trecerea in nefiinta a fondatorului, fii sai au preluat fraiele afacerii, relocand fabrica in Nordul Atenei, unde poate fi regasita si in prezent.

Facand fata cu brio acestor provocari, gratie gustului unic, Metaxa a demonstrat ca isi merita un loc de cinste in panteonul bauturilor de prima calitate, care ii incanta de aproape un secol si jumatate atat pe greci, cat si pe dornicii de senzatii nemaintalnite.

Metaxa este produs din soiuri de vin locale, precum Savatiano, Sultanina si Corinth negru, dublu distilate, care apoi sunt indulcite cu soiuri de muscat din Leros si Samos. In aceasta etapa se adauga si infuzia de plante aromatice, dupa care licoarea se pune la pastrare in butoaie de stejar confectionate manual.

Produsul poate fi maturat 3, 5 sau 7 ani pentru sortimentele comerciale, ale caror numar de stele corespunde perioadei de pastrare in butoi. In cazul sortimentelor de colectie, se disting exemplarele maturate timp de 12 ani (care beneficiaza de reduceri in magazinul online beicevrei.ro), de 16 sau chiar de 50 de ani!

“Cea mai fina ambrozie de sub soare” e un apelativ care face cinste acestei bauturi deosebit de aromate, cu note de citrice si arome dulci. Bucura-te si tu de gustul unic al combinatiei dintre vinurile muscat, soiurile distilate si atent maturate, precum si selectia secreta de ierburi mediteraneene, care te poarta pe taramurile voiosiei si ale aventurilor de neuitat intr-o fantezie a gusturilor!

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.