Ziarul electronic al arădenilor

Cutremur cu magnitudinea 2,1 în județul Arad

Un cutremur cu magnitudinea 2,1 pe scara Richter a fost înregistrat, luni, în județul Arad.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul, considerat superficial de seismologi și cu impact minor, a fost înregistrat la ora 12.07, la o adâncime de 7 kilometri.

Seismul, al patrulea din acest an în județul Arad, a fost localizat la aproximativ 52 km de municipiul Arad, într-o zonă apropiată de localitatățile Șilindia și Tauț (latitudine – 46.3222°N, longitudine – 21.9637°E).

Ultimul cutremur în județul Arad, cu magnitudinea 2,1, a fost consemnat în 9 aprilie și a fost localizat la aproximativ 47 km de municipiul Arad, într-o zonă apropiată de localitatățile Târnova, Tauț și Șilindia (latitudine – 46.3246°N, longitudine – 21.8996°E).

Primul cutremur din acest an în județul Arad a fost înregistrat la data de 3 martie și a avut magnitudinea 2.0. Seismul a fost localizat la aproximativ 59 km de municipiul Arad, într-o zonă apropiată de localitățile Căpruța, Monoroștia și Lalașinț.

În luna iunie, în România au fost înregistrate în total 19 cutremure cu magnitudini între 2,4 şi 3,9 pe Richter.

Cel mai semnificativ seism din acest an s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2. Cutremurul a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi <60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.