Ziarul electronic al arădenilor

Cutremur cu magnitudinea 2,0 în județul Arad

Un cutremur cu magnitudinea 2,0 pe scara Richter a fost înregistrat, marți, în județul Arad.

Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul, considerat slab de seismologi, a fost înregistrat la ora 12.56, la o adâncime de 11 kilometri.

Seismul, primul din acest an în județul Arad, a fost localizat la aproximativ 59 km de municipiul Arad, într-o zonă delimitată de localitățile Căpruța, Monoroștia și Lalașinț (latitudine – 46.0818°N, longitudine – 22.0753°E).

În luna februarie, în România, au avut loc 30 de cutremure cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,5 pe Richter, însă în data de 31 ianuarie s-a produs în judeţul Vrancea un seism de 5,2, cel mai mare din acest an, care a fost resimţit şi la Bucureşti.

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate.

Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi <60 km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime).

Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub formă de unde seismic.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.