Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 3 – 16 decembrie 2018.

În Banat, valorile termice diurne vor continua să crească, astfel că se vor înregistra medii de 10 grade în cea de a doua zi de prognoză, apoi vor marca o scădere, până în jur de 6 grade și din nou o creștere ușoară spre data de 8 decembrie, la valori în medie de 8 grade.

După
această dată tendința acestora va fi de scădere, spre temperaturi maxime în medie de 0…2 grade. Temperaturile nocturne vor fi și ele în creștere la începutul perioadei, când se vor atinge 2…4 grade.

În intervalul 6 – 9 decembrie, media acestora va fi de 0…2 grade, după care scăderea va fi treptată, astfel că pentru mijlocul lunii decembrie sunt prognozate minime în jur de -6 grade.

Se vor semnala precipitații pe tot parcursul intervalului, însă cu o probabilitate mai mare de apariție și în cantități mai însemnate în intervalul 8 – 13 decembrie.

În Crișana, procesul de încălzire va continua până în data de 4 decembrie când se vor înregistra în medie 10 grade ziua, apoi se va răci ușor, spre valori de 4…6 grade.

Ulterior este prognozată o nouă încălzire, astfel că, pe 8 decembrie, media regională a maximelor va fi de 6…8 grade, iar până la sfârșitul intervalului de prognoză se va răci continuu, până la valori ce nu vor mai depăși 0 grade. Nopțile vor fi calde, cu valori pozitive până în 5 decembrie, când minimele vor fi de 3…4 grade, dar se va răci accentuat în noaptea imediat următoare, spre valori în jurul a -2 grade.

Vor urma nopți ușor mai calde până în 9 decembrie, dar apoi scăderea de temperatură prognozată va determina minime în medie de -6 grade pe data de 16 decembrie.

Se vor semnala precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, însă pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ se prognozează a fi în intervalul 8…10 decembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.