Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 18 – 31 mai.

În Banat, până pe 21 mai, vremea va fi caldă pentru această perioadă, media maximelor urmând a atinge 28…29 de grade, iar cea a minimelor, 13…15 grade.

Între 22 şi 25 mai va avea loc o răcire uşoară şi treptată, astfel încât se va ajunge, în medie, la valori termice maxime de 22…23 de grade şi minime în jurul a 11 grade.

Ulterior, până spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni de prognoză, valorile de temperatură vor fi apropiate de mediile multianuale specifice perioadei, respectiv maxime de 25…27 de grade şi o medie regională a minimelor de aproximativ 13 grade.

Probabilitatea de apariţie a ploilor, mai ales sub formă de aversă, însoţite şi de descărcări electrice, va fi mai ridicată în intervalul 21 – 23 mai, când pe arii restrânse, mai ales în jurul datei de 22 mai, vor fi posibile şi cantitaţi de apă mai însemnate.

În Crișana, procesul rapid de încălzire ce se va resimţi la începutul intervalului de prognoză va determina o vreme caldă pentru această perioadă până pe 21 mai, media maximelor urmând a se situa între 27 şi 29 de grade, iar cea a minimelor, între 13 şi 15 grade.

Uşoara răcire dintre 22 şi 25 mai, va readuce la normal valorile termice, astfel încât pe 26 mai temperaturile maxime vor atinge, în medie, 24 de grade, iar cele minime, 12 grade.

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, regimul termic nu va prezenta modificări semnificative, astfel încât se va înregistra pe 31 mai o medie a maximelor de 25…26 de grade şi a minimelor, în jurul a 13 grade.

Probabilitatea de apariţie a averselor şi descărcărilor electrice, oricând posibile în intervalul 20 – 30 mai, va fi mai ridicată în zilele de 22 şi 26 mai, când izolat se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.