Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 13 – 26 aprilie 2015.

Conform estimării, în Banat, după prima zi caldă a intervalului de prognoză, vremea se va răci accentuat, iar media temperaturilor maxime pe întreaga regiune va scădea, de la 21 de grade pe 13 aprilie, la 14 grade pe 14 aprilie.

Ulterior, regimul termic va fi în creșere de la o zi la alta, maximele diurne atingând, în medie, 22 de grade pe 16, 17 aprilie.

Minimele nocturne vor avea o evoluție similară, inițial fiind în scădere de la 7 la 2 grade, apoi în creștere spre medii de 7…8 grade.

La sfârsitul primei săptămâni de prognoză va avea loc o nouă răcire, care va aduce mediile termice la aproximativ 16 grade ziua și 4 grade noaptea, iar în a doua săptămână maximele se vor situa între 16 și 18 grade, în timp ce minimele vor fi de 5…6 grade, apropiate de norme.

Probabilitatea pentru ploi la nivel local va crește după data de 17 aprilie, iar acestea pot fi mai importante cantitativ după 21 aprilie.

În Crișana, la începutul intervalului vremea va fi caldă, cu temperaturi medii diurne de 20 de grade Celsius și minime nocturne de 6 grade Celsius.

Pe 14 aprilie însă, va avea loc o scădere cu 6…7 grade a regimului termic, vremea devenind rece pentru această perioadă a anului.

Ulterior, valorile termice vor crește ușor de la o zi la alta, urmând ca pe 16, 17 aprilie să se atingă 21 de grade ziua și 7…8 grade noaptea.

La sfârșitul primei săptămâni vremea se răcește din nou cu 5…6 grade, astfel încât, în intervalul 18 – 26 aprilie vor fi medii ale temperaturilor maxime între 15 și 18 grade și ale celor minime de 5…6 grade, fără variații importante.

Până pe data de 16 aprilie probabilitatea pentru precipitații va fi redusă, dar între 17 și 26 aprilie va ploua aproape zilnic, însă ploile se vor semnala pe arii mai extinse și pot fi izolat mai importante cantitativ în jurul datei de 17 aprilie și, din nou, după 21 aprilie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.