Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

prognoza-meteo-vremea-2Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 9 – 22 februarie 2015.

Conform prognozei, în Banat, pornind de la temperaturi maxime medii apropiate de 0 grade, procesul de încălzire a vremii va culmina pe 16 februarie, când valorile termice diurne vor atinge medii de 7…8 grade, uşor mai ridicate decât normele regionale în această perioadă din an.

La rândul ei, media temperaturilor minime va creşte de la -6…-5 grade în primele două nopţi spre -2 grade la începutul celei de-a doua săptămâni.

Între 17 şi 22 februarie, media maximelor termice va oscila uşor în jurul valorii de 8 grade, iar aceea a minimelor se va menţine foarte aproape de -2 grade, conturându-se astfel un regim termic apropiat de cel normal pentru a doua parte a lunii februarie.

Exceptând primele două zile, când izolat va ninge slab, precipitaţiile vor lipsi în prima săptămână. În intervalul 17 – 22 februarie va fi posibilă reapariţia precipitaţiilor slabe, de data aceasta predominant sub formă de ploaie.

În Crișana, în prima zi, media temperaturilor maxime va fi de -1 grad, apoi va fi în creștere până în 16 februarie, spre 6 grade, adică peste normalul acestei perioade din an.

Ulterior, această medie se va situa între 5 şi 7 grade. Media temperaturilor minime va creşte, de asemenea, de la -7 grade în primele două nopţi spre -2 grade la sfârşitul primei săptămâni, iar între 17 şi 22 februarie vor fi doar mici oscilaţii în jurul acestei ultime valori, ceea ce atestă, pentru a doua parte a intervalului de prognoză, un regim termic foarte apropiat de cel normal.

În primele 24-36 de ore se mai pot semnala ninsori slabe, dar, ulterior, numai în intervalul 17 – 22 februarie va creşte probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor, mai ales sub formă de ploaie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.