Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 9 – 22 august 2021.
În Banat, în primele 3 zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, local caniculară în zona de câmpie, cu o medie a temperaturilor maxime de 33…34 de grade.
Regimul termic se va pondera la mijlocul săptămânii, astfel că temperaturile maxime vor fi în medie de 31…32 de grade, însă în perioada 15 – 19 august sunt estimate valori mai ridicate, în jurul a 34 de grade, iar ulterior tendința va fi de scădere ușoară.
Valorile minime vor fi de 17…19 grade la începutul perioadei, vor scădea la 15 grade în 13 și 14 august, apoi nu vor avea variații semnificative și vor oscila, în general, în ecartul 16…18 grade.
Regimul pluviometric se va menține deficitar pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru averse, va fi mai ridicată după 19 august.
În Crișana, în primele 3 zile ale intervalului, vremea va fi călduroasă, cu o medie a temperaturilor maxime de 31…32 de grade, apoi se va produce o scădere ușoară, iar la mijlocul săptămânii, vor fi valori de 29…30 de grade.
În perioada 15 – 19 august sunt estimate valori mai ridicate, ce vor caracteriza o vreme călduroasă, local caniculară, ce vor ajunge la o medie regională de 33…34 de grade, iar după acest interval tendința va fi de scădere ușoară spre maxime de 31 de grade.
Valorile minime vor fi de 17…19 grade la începutul perioadei, vor scădea la 15 grade în 13 și 14 august, apoi nu vor avea variații semnificative și vor oscila, în general, în ecartul 16…18 grade.
Regimul pluviometric se va menține deficitar pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză. Pe arii restrânse se vor semnala averse în a doua săptămână de prognoză, dar cu o probabilitate mai ridicată după 19 august.
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.
Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.