Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 11 – 24 mai 2020.

În Banat, pe parcursul întregului interval, regimul termic va fi caracterizat de variaţii, temporar chiar semnificative, astfel că zilele cu vreme apropiată de normal sau chiar răcoroasă – pe 12, 14 şi 15 mai şi cu probabilitate mare şi în perioada 21 – 23 mai, când media maximelor va fi de 20 – 24 de grade, vor alterna cu zile calde (în special în 13 mai, în jurul datei de 16 mai şi, posibil, spre sfârşitul intervalului) când după-amiaza vor fi 25 – 28 de grade, mediat regional.

Aceleaşi oscilaţii vor avea şi la temperaturile nocturne, dar în marea lor majoritate se vor situa între 8 şi 12 grade, valori mai mici, în medie de 6 – 8 grade, fiind în dimineţile de 13 şi 15 mai şi, posibil, între 20 şi 22 mai.

Va ploua local în jurul datei de 12 mai, iar probabilitatea de ploi, în general asociate unui grad mai ridicat de instabilitate atmosferică, va creşte în cea de-a doua săptămână.

În Crişana, întregul interval de referinţă va fi caracterizat de variaţii în regimul termic, chiar semnificative, cu alternanţe între zile răcoroase (în 12, 14 şi 17 mai şi cu probabilitate mare şi în perioada 21 – 23 mai) când temperaturile maxime vor fi, în medie, de 17 – 20 de grade şi zile mai calde (în special în 13 mai, în jurul datelor de 16 şi 19 mai), când după-amiaza valorile se vor încadra într-un ecart mediu de 22 – 25 de grade.

Aceleaşi oscilaţii vor avea şi temperaturile minime care se vor situa în marea lor majoritate între 8 şi 12 grade, dar cu valori mai mici, în medie de 5 – 7 grade în dimineţile de 13 şi 15 mai şi posibil în perioada 21 – 22 mai.

Va ploua local intervalul 12 – 14 mai, iar probabilitatea de ploi – în general asociate unui grad mai ridicat de instabilitate atmosferică – va fi, din nou, în creştere după data de 17 mai.Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.