Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 114 iulie 2019.

În Banat, în primele două zile ale intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, devenind caniculară la amiază, iar media regională a temperaturilor maxime va creşte până în jurul a 36 de grade, pe data de 2 iulie.

Va urma o răcorire, care va face ca, în intervalul 4 – 14 iulie, media maximelor termice să se încadreze, în general, între 29 şi 31 de grade, caracterizând o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic.

Evoluţia temperaturilor minime va fi asemănătoare, media fiind în creştere în primele nopţi, spre 18 – 19 grade pe 2 şi 3 iulie, apoi va scădea şi se va situa în jurul a 16 grade până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză.

Manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala cu precădere după data de 9 iulie, iar în restul intervalului doar pe arii restrânse vor fi averse.

În Crişana, intervalul de prognoză va debuta cu vreme călduroasă, local caniculară în orele amiezelor, iar media temperaturilor maxime la scara întregii regiuni va atinge o valoare în jurul a 35 de grade.

Pe 3 iulie, vremea se va răcori, astfel încât, între 4 şi 14 iulie, media maximelor va fi de 28 – 30 de grade.

Regimul termic nocturn va marca o creştere la începutul intervalului, când se vor înregistra minime nocturne de 17 – 18 grade, în medie, iar după data de 4 iulie până la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză vor fi temperaturi minime de 14 – 15 grade.

Temporar, vor fi manifestări ale instabilităţii atmosferice, mai frecvente şi pe arii mai extinse în intervalul 9 – 13 iulie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.