Ziarul electronic al arădenilor

Cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Administraţia Naţională de Meteorologie a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 27 mai – 9 iunie 2019.

În Banat, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată în primele trei zile ale intervalului de prognoză, cu o medie a temperaturilor maxime de 26…28 de grade, apoi se va răci spre medii ale maximelor de 19…22 de grade, în zilele de 30 și 31 mai.

Ulterior temperatura aerului va fi în creștere, iar spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni se estimează revenirea treptată la un regim termic normal pentru începutul lunii iunie, cu valori termice maxime de până la 27 de grade, în medie regională. Minimele nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, media lor fiind în scădere, până spre 11 grade în jurul datei de 02 iunie, însă ulterior temperatura aerului va crește din nou, spre valori medii de 13…14 grade.

Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu precădere în prima săptămână, când sunt estimate și cantități de apă mai importante.

În Crișana, vremea va fi mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă în primele trei zile ale intervalului de prognoză, cu valori termice maxime, în medie, de 25…28 de grade, apoi se va răci până spre medii ale maximelor de 19…20 de grade, în 31 mai, respectiv 1 iunie.

Ulterior, temperatura aerului va crește din nou și, până la sfârșitul intervalului, media regională a maximelor va fi cuprinsă între 21 și 26 de grade. Valorile minime vor marca o scădere, de la 15 grade la început, până în jurul unei medii de 11 grade, în data de 02 iunie. Apoi tendința va fi de creștere ușoară, spre 13 grade, în medie regională.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe tot parcursul intervalului de prognoză, dar mai ales în prima sâptămână, când se vor înregistra cantități de apă mai însemnate.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.