Ziarul electronic al arădenilor

Cum să faci cea mai bună alegere de material pentru gardul curții tale? 

Există o tendință firească de a pune gardul pe ultimul loc când vine vorba de a construi, finisa sau decora o casă. Chiar și când se fac planuri pentru amenajarea curții, soluția pentru delimitarea terenului apare târziu în lista de planuri.

Gardul este, totuși, un element cheie, care poate oferi confort, intimitate, estetică, dar și o atmosferă inedită casei tale.

Poți începe prin a identifica situația de ansamblu în care te afli.

  • Cât de aproape este casa de laturile gardului?
  • Ce fel de vecini ai?
  • Care este regimul de înălțime al caselor din jurul tău?
  • Ce buget ai?
  • Vrei un gard înalt?
  • Vrei să existe vizibilitate prin gard sau ai prefera unul mat?

Odată ce ai câteva răspunsuri, poți să vezi care sunt variantele disponibile pe piață.

Gardul de lemn 

Majoritatea variantelor pe care le ai la dispoziție impun o structură fixă care să poată susțină suprafețele. Un gard de lemn va avea nevoie de ranforsări suplimentare între stâlpii pe care cei mai probabil îi vei ancora în structuri de ciment.

Cu un aspect estetic deosebit, gardul de lemn este ceva mai greu de întreținut, dar și mai ieftin decât alte opțiuni.

Gardul metalic

Metalul este mai rezistent în fața variațiilor de temperatură și a precipitațiilor, mai ales dacă este tratat și vopsit conform recomandărilor producătorului. Are o viață mai lungă decât cel de lemn și este mai puțin afectat de vânt și alte intemperii.

Poți garduri metalice de cea mai bună calitate la prețuri competitive fără să fie nevoie să te deplasezi. Tot mai multe depozite de materiale de construcții au magazine online și livrare la locul șantierului.

Gardul din beton 

Probabil cel mai stabil, rezistent la intemperii și cu cea mai mare durată de viață, gardul din beton este practic un zid pe care îl torni de-a lungul perimetrului terenului tău. Avantajul principal este că întreținerea lui practic nu există. Pe de altă parte costurile sunt destul de ridicate. O soluție este să găsești plăci prefabricate pe care doar să le ancorezi între stâlpi.

Gardul din fier forjat

Un gard metalic elegant care permite aerul și lumina să treacă, dar păstrează o distanță prin design-ul deosebit. Completarea lui cu rând de trandafiri vine în perfectă potrivire cu acest tip de gard. Și aici, bugetul trebuie să permite o astfel de investiție, gardul din fier forjat fiind una din variantele mai scumpe.

Gardul din tablă

Poate una dintre cele mai ieftine variante, gardul din tablă este ușor de montat, întreținut și schimbat în funcție de nevoie. Poate fi vopsit în orice culoare și izolează în mod eficient vizual și chiar și fonic.

Gardul din cărămidă

Se întâmplă frecvent ca după construirea unei case să rămână materiale nefolosite, inclusiv cărămizi. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care oamenii ridică uneori garduri din cărămidă. Are toate avantajele unui perete exterior de casă, dar și costuri pe măsură.

Gardul din piatră

Dacă vrei să păstrezi un design rustic, poți ridica un gard folosind pietre de râu sau alte pietre tăiate și șlefuite. Vei avea nevoie de un meșter care să zidească practic această barieră între curtea ta și exteriorul ei, iar prețul cu siguranță va fi unul semnificativ.

Mai există varianta gabioanelor, adică a gardurilor cu din sârmă zincată pe care să le umpli cu pietre. Ușor de ridicat și de întreținut, acest tip de gard este ușor inestetic.

Gardul viu

Oricare dintre variantele pe care le alegi trebuie să nu uiți că poți planta tot felul de arbuști, plante cățărătoare sau arbuști cu flori pe care îi poți folosi fie ca o completare în paralel cu gardul fie chiar în loc de gard.

sursa foto: www.pixabay.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.