Ziarul electronic al arădenilor

Cum să asociezi mâncarea cu vinul potrivit?

Vinul poate oferi un plus de valoare unui preparat culinar, atât atunci când este utilizat ca ingredient la gătit, cât și la masă ca băutură însoțitoare. Un pahar de vin ales corect în funcție de preparat îi va potența aromele și va face ca masa să fie mult mai savuroasă.

Vinurile sunt de numeroase tipuri, iar un somelier cunoaște în detaliu notele fiecăruia. Însă, chiar dacă acasă este dificil să faci un pairing perfect, poți ține cont de câteva sfaturi pentru a te bucura de un pahar de vin potrivit cu felul de mâncare servit.

Iată cu ce feluri de mâncare se potrivesc vinurile în funcție de tipul lor:

      1. Vinul roșu demisec

Vinurile roșii precum Fetească Neagră, Novac, Merlot sau sau Negru de Drăgășani se combină de minune cu carnea roșie. Dacă servești vânat, carne de vită, porc, miel sau curcan, aromele vor fi completate armonios de către un vin roșu. Așadar, descoperă gama de vinuri de pe altex.ro suficient de variată pentru a satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi.

      2. Vin roșu sec

Dacă urmează să servești feluri de mâncare mai grase, precum tocănițe sau diverse preparate din carne prăjite în ulei, vinurile roșii seci te vor ajuta să echilibrezi gusturile. Felurile de mâncare care se pot servi alături de un pahar de vin roșu sec sunt gulașul, pastele bolognese, iahnia de fasole, sarmalele de porc sau pizza. Încearcă să le asociezi cu un vin bun precum Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarca sau Fetească Neagră.

      3. Vinul alb demisec

În general vinul alb merge de minune cu preparatele ușoare, fine, precum diverse aperitive, brânzeturi sau carne albă. Dacă îți dorești să servești un pește, fructe de mare, carne de pui, brânză și sosuri cu brânză sau pastele cu sos alb alege un vin alb delicat. Vinurile albe demiseci se potrivesc excelent cu următoarele tipuri de pește: șalău, știucă sau păstrăv.

      4. Vin alb sec

Sortimentele de vin alb sec precum Sauvignon Blanc, Fetească Regală, Viognier, Pinot Grigio și Chardonnay se potrivesc cu peștele afumat, macrou, fructe de mare, somon, paste carbonara sau quattro fromaggi, ciulama sau mâncare de varză cu afumătură. Pentru a-ți bucura papilele gustative alege vinul potrivit în funcție de ceea ce mănânci. Nu ai cum să dai greș cu un vin alb sec atunci când servești preparate cum sunt peștele, carnea de pui sau fructele de mare.

      5. Vinul Rose

Un vin rose va aduce un plus de valoare preparatelor pe baza de brânză, echilibrând nivelul de grăsime și potențând savoarea. Dacă vrei să servești un vin rose delicat te poți orienta către asocierea cu preparate precum cele din pui, orez, fructe de mare, legume caramelizate, salate sau brânză. Un vin rose demidulce cum ar fi Tămâioasă Românească, Riesling, Busuioacă de Bohotin sau Muscat Ottonel va înnobila gustul unui desert.

În concluzie, asocierea vinurilor cu preparatele culinare este o artă care poate fi deprinsă de orice pasionat de gastronomie. Prin încercarea diverselor tipuri de vin potrivite felurilor de mâncare vei reuși să descoperi combinații inedite și să te bucuri de o experiență minunată.

foto: Maksym Kaharlytskyi – Unsplash.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.