Ziarul electronic al arădenilor

Corespondenţă din Austria: Gustav Klimt, pictorul care a avut legături de poveste cu Transilvania

Gustav Klimt (1862-1918) a fost în timpul vieţii unul dintre cei mai controversaţi dar şi unul dintre cei mai iubiţi artişti plastici ai schimbării de secol. A fost preţuit de societatea vieneză pentru portrele sale feminine care au o atracţie deosebită.

Fără îndoială că a fost cel mai important reprezentant al stilului Jugend (Jugendstil – stil decorativ de tip neobaroc în arta germană în jurul anului 1900) în Austria şi printre primii pe plan internaţional.

Cu toate acestea, în prima jumătate a secoluui XX, operele sale au fost ignorate sau au fost folosite doar ca obiecte de decor. Mult mai târziu a fost recunoscut ca deschizător de drumuri al picturii moderne (kubism, pictura abstractă).

Fundalurile aurii din picturile lui Klimt amintesc de maestrul japonez al secolului XVII, Ogata Korin. Detaliile bogate ale multora din peisajele sale au fost obţinute prin faptul că îşi aducea natura aproape, uitându-se printr-un binoclu. Astăzi, picturile lui se numără printre cele mai scumpe din lume şi se bucură de o popularitate deosebită.

O poveste interesantă îl leagă pe Klimt de Transilvania. Pe malul lacului Atersee în Seewalchen, Austria, se află o vilă numită Villa Paulick, care a fost construită între 1867 şi 1877 de Friedrik Paulik, tâmplarul curţii regale. Acestă vilă a găzduit multe personalităţi, printre care se numără şi Klimt. Se presupune că, în timpul şederii aici, Klimt a pictat 50 de tablouri şi că unele dintre cele mai frumoase peisaje ale sale, ar fi fost pictate de pe debarcaderul vilei Paulik.

Începând cu anul 1900, Klimt a fost periodic oaspete aici. În compania lui era şi Emilie Flöge, fiica unui fabricant vienez. Emilie a învăţat croitoria şi şi-a deschis în Viena un salon de modă în care au lucrat 80 croitorese. Se spune că în vestitul tablou “Sărutul” (Der Kuss) sunt pictaţi cei doi ca o pereche de îndrăgostiţi. În 1916, cei doi au fost pentru ultima oară la Atersee. Un frate de-al Emiliei a fost căsătorit cu una dintre fiicele lui Paulick, proprietarul villei.

Fiica acestora, Gertrude Flöge, a moştenit această vilă. Dar iată că a avut loc o întâlnire extaraordinară şi fascinantă. Erika Messner, născută şi crescută în Braşov, a fost la fel ca şi mulţi alţi tineri de naţionaliate germană din Transilvania (Siebenbürgen), deportată în 1945, la muncă silnică în Rusia. Mulţi au murit în vagoanele de animale în timpul transportului.

Doamna Messner a supravieţuit, a fost eliberată şi după doi ani s-a căsătorit şi din 1950 s-a mutat la Wels în Oberösterreich.

Într-una din zile, în timp ce soţul ei transpota cartofi pentru a câştiga un ban, o femeie l-a rugat să-i vândă nişte cartofi. Era perioada foametei. Bărbatul s-a codit să-i vândă, dar i-a dăruit, totuşi, câţiva cartofi. Femeia aceea care s-a bucurat de bunătatea bărbatului era Gertrude Flöge, proprietara vilei Paulick.

De atunci a început o prietenie între ea şi cei doi Messner. La moartea ei, în 1971, soţii Messner au fost trecuţi ca singurii moştenitori. Cu multă dragoste şi străduinţă, familia Messner a restaurat vila, care avea de altfel nevoie urgentă de acest lucru. Povestea acestei prietenii care pleacă de la cartofi, a fost bazată pe ideea de a-ţi ajuta aproapele.

După ce au preluat vila, pe cei doi soţi Messner, care se trăgeau din Transilvania, i-a aşteptat o surpriză. Au descoperit un dulap plin cu ţesături şi broderii frumoase din Transilvania, o parte din ele dovedindu-se ca provenind din secolul XVIII. Se povesteşte că ori Friedrich Pavlick îsuşi, ori Gstav Klimt au cumparat aceste textile de la un "ţigan" din piaţa de vechituri.

Lucru posibil, având în vedere că Emilie Flöge se inspira din aceste modele. Lui Flöge şi Klimt le-a plăcut lucrul manual şi, în cele din urmă, Klimt însuşi a avut legături cu România, căci în 1883 a dus câteva tablouri regelui Carol I la castelul Peleş.

(Rodica Roşca, foto: myfreewallpapers.net)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.