Ziarul electronic al arădenilor

Conferința Națională „Administrație Românească Arădeană” – ediția a XVII-a

Continuând tradiția și simbolistica momentului istoric ce marchează luna mai a anului de grație 1919, ca momentul-cheie al instaurării administrației românești în Arad, cea de-a XVII-a ediție a Conferinței Naționale „Administrație Românească Arădeană” va avea loc vineri, 17 mai 2024, începând cu ora 10.00, în sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad.

Evenimentul este organizat de Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad, Asociația „ASTRA arădeană – 1863” și Centrul de Studii de Istorie și Teorie Literară „Ioan Slavici” Arad.

Agenda Conferinței Naționale include prezentări, analize și cercetări originale privind aspecte legate de istorie la nivel local, regional, național și universal, alături de studii privind trecutul ecleziastic, etnografic, sociologic și educațional, precum și creionarea unor portrete și medalioane de personalități.

De asemenea, vor fi evidențiate cele mai recente cercetări și contribuții istoriografice prin lansări și prezentări de carte, semnate de cercetători, cadre universitare și oameni de cultură.

Evenimentul se plasează sub auspiciile aniversării a trei momente de rezonanță istorică și culturală, pe plan local și național: Bicentenarul nașterii eroului Avram Iancu (1824-2024) cel care a rămas în memoria colectivă drept „Crăișorul” sau „Craiul Munților”, 195 de ani de la instalarea primului episcop român la Arad, Nestor Ioanovici (1829-1930) și 140 de ani de la înființarea ziarului „Tribuna” de către arădeanul Ioan Slavici, cu un important rol în viața politică și culturală a Transilvaniei.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.