Ziarul electronic al arădenilor

Comunitatea maghiară din Arad i-a comemorat pe eroii Revoluţiei de la 1848 – 1849

Participarea la comemorările maghiare care au loc în fiecare an în 6 octombrie în Parcul Reconcilierii Româno-Ungare din Arad a fost cea mai redusă de până acum, pe fondul pandemiei de COVID-19, iar toţi cei prezenţi au purtat măşti şi au păstrat „distanţa sanitară“ cerută de autorităţi, stabilită prin amplasarea, în premieră, de scaune pentru fiecare persoană.

Aproximativ 200 de persoane au fost prezente la comemorări, în timp ce în alţi ani erau în jur de 1.000. Majoritatea participanţilor au fost localnici, lipsind autocarele cu pelerini veniţi din Ungaria, cum se întâmpla în anii anteriori.

„Astăzi, în condiţii atipice, îi comemorăm pe cei 13 generali şi sigur că este datoria noastră ca şi în aceste condiţii, cu mai puţini oaspeţi, cu mai puţini invitaţi, cu mai puţini pelerini, să ne aducem aminte de ce s-a întâmplat acum 171 de ani, ce s-a întâmplat după Revoluţia din 1848, fiindcă ideea libertăţii şi eroii care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate trebuie să rămână vii în memoria colectivă. Nu avem astăzi posibilitatea să organizăm o comemorare aşa cum facem în fiecare an, dar nici nu putem să facem o pauză“, a spus, înainte de desfăşurarea manifestărilor, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Manifestările comunităţii maghiare au început cu un moment comemorativ în Piaţa 13 Generali, unde la baza obeliscului martirilor au fost depuse coroane de flori. A urmat o slujbă religioasă la Biserica catolică „Sfântul Anton de Padova“, iar comemorările s-au încheiat în Parcul Reconcilierii. Aici, după intonarea imnurilor României, Ungariei şi Uniunii Europene, oficialii au ţinut discursuri pe teme istorice, amintind de dorinţa de libertate a celor care au luptat în Revoluţia de la 1848-1849.

După discursuri, invitaţii au depus coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, monumentul maghiar dedicat celor 13 generali ucişi în 6 octombrie 1849, la finalul Revoluţiei paşoptiste.

sursa: Agerpres

foto: Irhazi János

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.