Ziarul electronic al arădenilor

Comunele Livada și Vârfurile, în carantină timp două săptămâni

Comunele Livada și Vârfurile din județul Arad, împreună cu satele aparținătoare, vor intra în carantină pentru o perioadă de 14 zile, ca urmare a creșterii semnificative a cazurilor de infectare cu noul coronavirus.

Hotărârea a fost luată, marți, în ședința extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Arad.

Conforma datelor prezentate, marți, de autorități, incidența cazurilor de infectare cu noul coronavirus a ajuns la 6,12 la 1.000 de locuitori în comuna Livada și la 7,47 la 1.000 de locuitori, în comuna Vârfurile.

„Se aprobă măsura de carantinare zonală propusă de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad, pentru o perioadă de 14 zile, pentru unitățile administrativ-teritoriale Livada și Vârfurile, cu toate satele aparținătoare“, se arată la articolul 1 din hotărârea CJSU nr. 69.

Conform acestei hotărâri, autoritățile publice locale vor asigura dezinfecția periodică a spațiilor publice pe baza calendarului stabilit de Direcția de Sănătate Publică a Județului Arad.

„Toți medicii de familie ai cetățenilor din unitățile administrativ-teritoriale prevăzute la art.1, au obligația să monitorizeze, din punct de vedere medical, toate persoanele aflate la domiciliu și să asigure asistență medicală tuturor cetățenilor, în mod special femeilor gravide, persoanelor în program de hemodializă, pacienților oncologici etc. De asemenea, autoritățile publice locale au obligația să asigure colectarea deșeurilor, iar deținătorii de rețele de utilități au obligația să asigure funcționarea continuă a serviciilor de utilități publice. Totodată, autoritățile publice locale au obligația să asigure continuitatea aprovizionării cu alimente și bunuri de strictă necesitate pentru persoanele fără susținători sau fară posibilitate de asigurare a mijloacelor de subzistență“, se precizează în hotărârea adoptată marți.

Documentul mai prevede ca unitățile farmaceutice, din unitățile administrativ-teritoriale prevăzute la art.1, au obligația să asigure continuitatea aprovizionării cu medicamente necesare tratamentului uzual al tuturor cetățenilor.

În hotărâre se mai menționează faptul că medicii de familie, cu sprijinul și sub îndrumarea Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, vor pune la dispoziția tuturor cetățenilor a informațiilor detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală, ce trebuie respectate în contextul epidemiologic existent.

„Controlul măsurilor stabilite privind limitarea deplasării persoanelor în/din zonele de carantină se va efectua de către Inspectoratul de Poliție Județean Arad, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad și, după caz, de către Poliția Locală (în unitățile administrativ-teritoriale în care este înființată)“, se mai arată în hotărârea adoptată, marți, de CJSU Arad.

VEZI Hotararea CJSU nr. 69 din 3.11.2020

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.