Ziarul electronic al arădenilor

Colectarea datelor privind prezenţa la vot la alegerile din 9 iunie, în timp real

Colectarea datelor privind prezenţa populaţiei la vot la alegerile din 9 iunie se va face în timp real prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV), a anunţat Biroul Electoral Central.

Potrivit unui comunicat de presă, BEC a adoptat o Hotărâre referitoare la asigurarea informării opiniei publice privind prezenţa la vot şi rezultatele alegerilor din data de 9 iunie 2024.

„În ziua votării, informarea opiniei publice privind prezenţa populaţiei la vot se va face în timp real, prin afişarea pe pagina de internet a Autorităţii Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro/ pentru fiecare secţie de votare – a numărului de alegători care figurează în SIMPV că s-au prezentat la vot, pe fiecare scrutin în parte”, se precizează în documentul adoptat.

În ziua votării, în fiecare oră, pe pagina de internet https://prezenta.roaep.ro/, vor fi afişate următoarele informaţii sintetice, pe fiecare tip de scrutin:

– comuna/oraşul/municipiul/sectorul şi judeţul/municipiul Bucureşti;

– numărul alegătorilor care s-au prezentat la vot, defalcat pe tip de scrutin, vârste, gen, rural şi urban;

– numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale permanente;

– numărul alegătorilor care au votat pe liste electorale suplimentare;

– numărul alegătorilor care au votat pe copiile de pe listele electorale complementare şi speciale;

– numărul alegătorilor care au votat cu urna specială.

În ziua alegerilor, BEC va asigura aducerea la cunoştinţă publică a informaţiilor sintetice privind prezenţa la vot la următoarele ore: 10.30; 13.30; 16.30; 19.30 şi 22.30.

Conform hotărârii, după încheierea votării şi a centralizării tuturor datelor înscrise în procesele-verbale privind rezultatele alegerilor în SIMPV şi în SICPV, Biroul Electoral Central va aduce la cunoştinţă publică rezultatele alegerilor membrilor din România în Parlamentul European şi alegerilor autorităţilor administraţiei publice locale.

În acest sens, BEC va publica pe pagina proprie de internet datele înscrise în procesele-verbale completate în secţia de votare pentru fiecare scrutin în parte.

207.389 de candidaţi la locale şi 494 la europarlamentare; cel mai în vârstă are 100 de ani

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.