Ziarul electronic al arădenilor

Club fArad. Documentarul „Timebox”, la Cinematograful „Arta” din Arad

Documentarul „Timebox” va putea fi văzut, joi, 29 februarie 2024, de la ora 19.00, la Cinematograful „Arta” din Arad.

Filmul, care a fost rezentat la ediția a șasea a Festivalului de film documentar fArad, cu tema „Harta și teritoriile”, prezintă filmările realizate de Ioan Matei Agapi în orașul Iași, de-a lungul a 40 de ani, constituindu-se acum în cea mai mare arhivă personală din România filmată pe peliculă, care cuprinde imagini cu întâlnirile de partid și petrecerile interne, imagini necunoscute până acum cu Ceaușescu și Ion Iliescu, dar și multe imagini cu familia Agapi.

„Arhiva conține multe filmări din perioada 1960-1991, pe peliculă de 16 mm. Sunt multe subiecte, începând de la viața de zi cu zi, stradă, întâlniri de partid, sărbători de iarnă, conferințe, manifestări culturale, chestii medicale și foarte multe filmări de familie. Plus excursii la munte, în Franța și Iugoslavia – sunt multe”, spune Nora Agapi.

Timebox a avut premiera națională la Astra Film Festival 2018 și premiera  internațională la Festivalului Internațional de Film Documentar de la Jihlava în 2018, unde a fost desemnat „Cel mai bun documentar” în cadrul secțiunii Between the Seas.

Evenimentele de la Cinematograful „Arta” din Arad sunt organizate de Primăria Municipiului Arad prin Centrul Municipal de Cultură Arad.

Sinopsis

După mai multe decenii în care Ioan Matei Agapi a documentat viața culturală a orașului Iași, adunând 21.000 metri de peliculă (plus fotografii), el trebuie să își mute locuința, cu tot cu arhivă, în altă parte.

Clădirea în care locuia, cu chirie, este în proces de renovare, iar proprietarul – Primăria Municipiului Iași – nu îi oferă un alt spațiu potrivit pentru arhiva sa. „Timebox”  (regia Nora Agapi), un documentar participativ realizat de fiica lui Ioan Matei Agapi, urmărește relația tată-fiică tocmai în mijlocuri acestei mutări complicate, folosind totodată și fragmente din această arhivă, care funcționează ca scurte flashback-uri în cariera tatălui și în propria lor viață de familie.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Primăria Municipiului Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.