Ziarul electronic al arădenilor

CJ Arad vrea să cumpere Teatrul Vechi. Proprietarii cer 200.000 de euro

Conducerea Consiliului Județean Arad a anunțat că a demarat discuții cu proprietarii Teatrului Vechi, în vederea preluării imobilului situat pe strada Gheorghe Lazăr.

Conform CJ Arad, în cursul zilei de luni, cei doi proprietari ai clădirii s-au întâlnit cu conducerea Consiliului Județean și și-au susținut pretențiile financiare, în cadrul unei discuții preliminare.

„Marți, un grup de lucru din cadrul Consiliului Județean va începe expertizarea clădirii în care funcționează Teatrul Vechi. Facem precizarea că în discuție este doar fosta clădire a teatrului, nu și Casa Hirschl, cu locuințele și spațiile comerciale aferente“, se arată într-un comunicat de presă remis de CJ Arad.

În comunicat se mai menționează că, potrivit declarației de luni a celor doi proprietari, există și un investitor privat care și-a manifestat interesul față de Teatrul Vechi.

„În urma discuțiilor cu acesta, a fost înaintată și Consiliului Județean Arad (dar și Direcției de Cultură, Patrimoniu și Culte, precum și Primăriei Arad) o adresă privind dreptul de preemțiune a acestor instituții în cazul unei eventuale achiziții. Singura instituție care și-a manifestat interesul este, până în acest moment, Consiliul Județean“, se mai precizează în comunicatul de presă.

„În clădirea respectivă nu se poate amenaja altceva decât teatru. Am primit solicitarea proprietarilor și i-am invitat la discuții. Consiliul Județean Arad este, în acest moment, interesat de preluarea clădirii, dar nu în orice condiții. Trebuie să respectăm legea privind evaluarea imobilelor și toate procedurile de achiziție. Ni s-a propus o valoare, 200.000 de euro, cu care vom intra și în ședința de Consiliu Județean, dar ea va trebui justificată și asta le-am comunicat și proprietarilor. Teatrul Vechi este o parte importantă a culturii și istoriei Aradului pe care îmi doresc să o repunem în valoare. Dar o spun din capul locului: dacă există un investitor privat care să preia clădirea și să o readucă la strălucirea ei inițială, noi nu ne vom opune investiției și vom face tot posibilul să o susținem”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

La rândul său, vicepreședintele CJ Arad Ionel Bulbuc a precizat că discuțiile inițiate cu proprietarii Teatrului Vechi sunt urmare a solicitării depuse de aceștia.

„Am primit vineri cererea, iar luni ne-am întâlnit pentru a discuta unele aspecte tehnice. Noi suntem interesați de preluare, pentru că ne dorim ca arădenii să redobândească unul dintre cele mai vechi teatre din România, unde s-a scris istoria culturală a Aradului. În același timp, nu ne opunem însă unei investiții private, așa cum am înțeles că ar fi posibil să se întâmple. Fie vom prelua noi Teatrul, fie că îl va prelua investitorul privat de care am aflat astăzi, el va fi salvat”, a declarat Ionel Bulbuc.

Teatrul Vechi sau Teatrul Hirschl este o clădire declarată monument istoric situată pe strada Gheorghe Lazăr, în municipiul Arad și care este primul edificiu de teatru permanent de pe teritoriul României fiind construită în anul 1817.

Edificiul, construit în stil baroc și ridicat în anii 1816 – 1817, la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl, este socotit drept cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară.

În anul 1907 clădirea a fost transformată în cinematograful Urania, fiind printre primele din țară. La 16 aprilie 1913, aici a avut loc prima reprezentație cu un film românesc: „Războiul Independenței“, film care avusese premiera la 1 septembrie 1912, la București, în sala „Eforie“.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.