Ziarul electronic al arădenilor

CJ Arad cere sprijinul Ministerului Culturii pentru salvarea Cetăţii Şoimoş

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Arad i-au cerut, marţi, ministrului Culturii, Raluca Turcan, sprijin pentru salvarea Cetăţii Şoimoş, care s-a prăbuşit parţial, fiind obţinut acordul în vederea includerii pe lista obiectivelor de patrimoniu pentru salvarea cărora se acordă finanţare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi de CJ Arad, o delegaţie arădeană a fost primită de ministru pentru a se discuta despre salvarea cetăţii din oraşul Lipova.

„Cu câteva minute în urmă, alături de deputatul Sergiu Bîlcea şi de directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, Bogdan Blaga, am ieşit de la Ministerul Culturii, unde am avut o discuţie cu ministrul Raluca Turcan şi cu Oana Zaharia, director general al Institutului Naţional al Patrimoniului. Am obţinut acordul doamnelor care administrează viaţa culturală naţională şi patrimoniul cultural ca şi Cetatea Şoimoş să fie inclusă pe lista obiectivelor de patrimoniu pentru salvarea cărora se acordă finanţare”, afirmă, în comunicat, vicepreşedintele CJ Arad Ionel Bulbuc, cel care anterior anunţase prăbuşirea unui zid al cetăţii.

CJ Arad explică şi de ce în perioada în care a avut în administrare cetatea nu a reuşit să o reabiliteze cu fonduri europene, aşa cum şi-a propus: „Din păcate, documentaţia nu a putut fi depusă, având în vedere întârzierile mari cu care administraţia oraşului Lipova a răspuns solicitării de eliberare de documente în vederea întocmirii cererii de finanţare”.

Anunţul privind prăbuşirea parţială a cetăţii a fost făcut de Ionel Bulbuc pe contul său de Facebook. În postare, Bulbuc susţine că responsabilitatea pentru incident aparţine Primăriei Lipova, care are în proprietate obiectivul.

„Nu mai bine ne-aţi fi lăsat-o nouă, Consiliului Judeţean, să ne ocupăm de Cetate, domnilor de la Lipova, să putem dezvolta o zonă frumoasă la Şoimoş, cum am făcut la Căsoaia sau la Ghioroc?”, a întrebat Ionel Bulbuc în postare.

Contactat marţi, de Agerpres, primarul oraşului Lipova, Florin Pera, a declarat că cetatea a fost dată în administrarea Consiliului Judeţean timp de un deceniu, tocmai pentru a fi reabilitată, fiind luată înapoi în 2020, pentru că nu s-a pus în practică niciun proiect.

Un zid al Cetăţii Şoimoş s-a prăbuşit. Vizitatorii sunt sfătuiţi să fie prudenţi

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.