Ziarul electronic al arădenilor

CJ Arad a obținut aproximativ 14 milioane de euro pentru drumuri transfrontaliere

Consiliul Județean Arad a obținut o finanțare europeană, în valoare de aproximativ 14 milioane de euro, pentru modernizarea unor drumuri transfrontaliere.

Conducerea instituției a anunțat, joi, că banii alocați pentru opt județe (patru din România și patru din Ungaria) în vederea modernizării drumurilor transfrontaliere au fost câștigați în totalitate de Consiliul Județean Arad.

Conform CJ Arad, este vorba de 13,89 milioane de euro, prin programul Interreg România-Ungaria 2014 – 2020. „Rezultatele proiectului: 12,14 kilometri, drum nou construit, 20,21 kilometri, drum modernizat“, a spus Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Contractul pentru finanțarea lucrărilor a fost semnat joi, la eveniment fiind prezenți, alături de conducerea Consiliului Județean Arad, primarii din Curtici, Socodor și Macea.

În cadrul proiectului, orașul Curtici va beneficia de o șosea de centură Nord – Sud, iar orașul Chișineu Criș va avea un prim tronson de centură, care va lega Nădabul de Socodor. Astfel, distanța de la municipiul Arad până la Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand va fi mai scurtă cu 10 km.

„Județul Arad a obținut, pentru modernizarea drumurilor județene transfrontaliere, întreaga sumă alocată întregii axe pentru finanțarea modernizării drumurilor la nivelul regiunii transfrontaliere. Asta înseamnă opt județe: Arad, Timiș, Satu Mare,  Bihor, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs – Szatmár – Bereg. Nu pot însă să nu remarc că Ministerul Dezvoltării a avut nevoie de câțiva ani pentru semnarea acestui contract atât de important pentru județul Arad. Și în condițiile în care vorbim de fonduri europene și nu de bani alocați de Guvern, administrația de la București întârzie proiectele Aradului.

Am promis că modernizăm județul Arad și ne ținem de cuvânt. Am promis condiții mai bune de viață pentru arădeni și de trei ani muncim pentru ele. Zilele trecute s-au împlinit trei ani de când echipa noastră conduce Consiliul Județean. Au fost trei ani de construcție a unor proiecte de dezvoltare, în primul rând din fonduri europene. Am adus în acești ani, prin Consiliul Județean, prin instituțiile noastre subordonate, peste 250 de milioane de euro din finanțări. Dezvoltăm Aradul cu bani europeni”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Proiectul se va derula în parteneriat cu Primăria Curtici și Fundația pentru Dezvoltarea Județului Bekes.

Valoarea totală estimată a investiției județului Arad este de 47.300.000 lei, din care eligibili sunt 40.200.000 lei, diferența de 7.100.000 lei fiind acoperită din bugetul propriu al Consiliului Județean.

„Prin acest proiect populația localităților Curtici, Macea, Sânmartin și Socodor va avea acces la drumuri modernizate. Vom moderniza următoarele tronsoane de drum:

Curtici – Sânmartin, Sânmartin – Socodor, Socodor – Nădab. Orașul Curtici va construi centura Sud – Nord a oraşului (7,3 km)  legând zona industrială cu DN 79 şi cu Punctul de Trecere a Frontierei Vărşand, având alocați ca sumă eligibilă 4.161.304 euro“, a mai precizat președintele CJ Arad.

Cionca a mai afirmat că investiția se încadrează „în strategia Consiliului Județean Arad de a realiza o rețea de drumuri în zona de graniță, prin care să fie potențat rolul de poluri de dezvoltare locală al orașelor Nădlac, Pecica, Curtici, Chișineu-Criș, să se degreveze punctul de frontieră Nădlac prin  redistribuirea traficului transfrontalier către puncte de frontieră alternative și prin care să se asigure legătura dintre DN 79 și punctul de frontieră Vărșand cu ocolirea orașului Chișineu-Criș“.

Investiția este integrată  cu alte proiecte, realizate din diverse surse de finanțare: tronsonul Peregu Mare – Pecica și Turnu – Variașu Mic, Nădlac-Peregu Mare și Pecica-Turnu, Arad – Variașu Mic– Iratoșu, Dorobanți – Macea și Sânmartin – Grăniceri.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.