Ziarul electronic al arădenilor

Cercetări pentru abuz în serviciu în cazul pacientei ţinute în salon şase ore cu un cadavru

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad s-au sesizat din oficiu în cazul pacientei care a reclamat că a fost ţinută încuiată într-un salon de spital, timp de şase ore, cu un cadavru, după ce o bolnavă de COVID-19 a decedat.

Conform unui comunicat de presă remis, miercuri, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad, procurorii s-au sesizat după relatările din presă, iar în acest caz se fac cercetări pentru abuz în serviciu.

„În fapt s-a reţinut că la emisiunea Sinteza Zilei din data de 13.04.2020 difuzată pe postul TV Antena 3, a fost prezentată o înregistrate audio-video a unei discuţii telefonice purtate între moderatorul emisiunii şi o persoană de sex feminin, care se recomandă a fi Doiniţa Morcan, pacientă internată în secția de Boli Infecţioase din Grădişte. Din discuţia purtată de moderator cu Doiniţa Morcan rezultă că aceasta se afla internată şi încuiată într-un salon din spital (face referire la salonul 17) împreună cu o altă pacientă. Acesteia i s-a făcut rău, motiv pentru care colega sa de salona bătut cu pumnii în uşa salonului pentru a chema personalul medical. După aproximativ jumătate de oră, în salon a intrat o infirmieră, dar, între timp,  pacienta căreia i se făcuse rău a decedat.

În continuare, Doiniţa Morcan a precizat că nu primeşte tratament în afară de silimarină şi paracetamol, în condiţiile în care a primit perfuzii abia după 4-5 zile de la solicitarea sa expresă (întrucât nu putea mânca), comunicarea cu medicul curant Negrescu Rodica făcându-se doar prin telefon, întrucât aceasta nu a venit niciodată în salon să verifice starea pacientelor, de la internare din data de 29 martie.

Totodată, Doiniţa Morcan menţionează că pacientele sunt încuiate în salon, iar personalul medical doar le administrează tratamentul şi le măsoară temperatura, fără însă a verifica periodic starea pacientelor, decât atunci când acestea bat cu pumnii în uşă. Un alt aspect semnalat priveşte curăţenia salonului, în sensul că după ce se spală toaleta salonului (folosită de mai mulţi pacienţi) cu o cârpă, aceasta este folosită şi pentru spălarea clanţelor uşilor“, au arătat procurorii.

Conform anchetatorilor, „din aspectele relatate rezultă indicii privind posibila săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu (…) constând în aceea că în cadrul secției TBC din municipiul Arad, transformat în unitate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul Sars-Cov 2 (coronavirus), începând cu data de 29.03.2020 şi până în prezent, nu ar fi fost respectate măsurile legislative în vigoare privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase, sens în care pe de o parte conducerea spitalului nu a asigurat şi alocat personal medical în număr suficient (medici, asistenţi, infirmieri) pentru tratarea la timp a tuturor pacienţilor internaţi în acest spital“.

De asemenea, personalul medical existent în spital nu a acordat îngrijiri medicale la timp, ceea ce ar fi condus la decesul a cel puţin unei paciente internate în acest spital (posibil în salonul 17), care deşi se afla într-o stare gravă nu ar fi fost văzută de personalul medical“, arată comunicatul.

Procurorii au trimis dosarul poliţiştilor din Arad, în vederea efectuării de cercetărilor, iar urmărirea penală va continua sub supravegherea Parchetului.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Arad a început, marţi dimineaţă, o anchetă internă, după ce o pacientă a sesizat că personalul medical al secţiei TBC, în care se află internată cu COVID-19, a ţinut-o încuiată în salon cu o pacientă moartă de aceeaşi boală cadavrul fiind ridicat după şase ore. Femeia a reclamat că, luni, o bolnavă din salon a decedat în jurul orei 16.00, iar cadavrul a fost lăsat pe pat până la ora 22,00.

Marţi după-amiază, conducerea spitalului a decis schimbarea medicului Gheorghe Nini, care coordona secţia în care era internată pacienta care a făcut reclamaţia.

„În urma verificărilor s-a constatat că medicul pneumolog dr. Rodica Negrescu nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu. Drept urmare, dr. Negrescu şi-a înaintat demisia, iar medicul coordonator, dr. Gheorghe Nini, a fost schimbat cu dr. Adrian Wiener, medic medicină internă. În legătură cu pacienta care a decedat şi ar fi rămas şase ore în salon, acest aspect încă se verifică pentru a stabili exact cine se face vinovat“, se arăta într-o comunicare a conducerii SCJU Arad.

Reprezentanţii unităţii sanitare au precizat că neîndeplinirea corespunzătoare a atribuţiilor se referă la faptul că nu s-ar fi făcut unele vizite la pacienţi.

„Îngrijorător este, în acest context, faptul că este posibil ca în spatele uşilor închise nevoile unor pacienţi să fie ignorate de cadrele medicale, situaţie pe care încercăm să o corectăm prin schimbările operate în organigrama secţiei“, preciza SCJU Arad.

CITITI: Sancţiuni la Spitalul Județean Arad, după ce o femeie a stat şase ore într-un salon cu un cadavru

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.