Ziarul electronic al arădenilor

Ce trebuie să ştii dacă vrei să te retragi într-o cabană la munte?

Cabana la munte este visul multor persoane, însă dincolo de imaginea idilică este nevoie și de un strop de realism. Aceste cabane sunt deosebite, însă ele implică o amenajare temeinică, în cea mai mare parte pentru că zonele montane sunt adesea izolate și în consecință lipsite uneori de confortul locuințelor urbane.

Iată ce ar trebui să știi despre cabanele la munte și cum ar trebui să te pregătești dacă intenționezi să construiești una.

Alimentarea cu apă trebuie să fie o prioritate

Va trebui să ai în vedere alimentarea cu apă folosind un hidrofor. Hidrofoarele sunt dispozitive pentru alimentări cu presiune a apei, folosite în cazurile în care alimentarea de la rețeaua centralizată nu este posibilă. Pentru a nu cheltui foarte mult în acest sens, ar trebui să știi că poți găsi hidrofoare la preț bun în magazine specializate și că este indicat să acorzi atenție calității acestor produse tocmai pentru a fi sigur că faci o investiție durabilă.

Hidrofoarele trebui să fie alese în funcție de debit și presiune, dar și în funcție de numărul de locatari ai casei. Pentru o cabană, luând în calcul un număr relativ redus de utilizatori, debitul ar trebui să fie undeva la cel mult 30l/min.

Cabana va trebui să fie alimentată cu energie electrică

În ciuda unei imagini idilice cu o cabană în care tronează liniștit un șemineu și câteva lumânări, iar acesta este exemplul suficienței, în realitate chiar vei avea nevoie de electricitate. Pentru asta, va fi nevoie să iei legătura cu un electrician autorizat ANRE care să se ocupe de tot ceea ce înseamnă realizarea instalației, bineînțeles, după ce primești avizele de racordare.

Vei avea nevoie de confort termic

Este posibil ca centrala termică să nu îți fie folositoare la munte, însă cu siguranță te vei putea bucura de confort dacă apelezi la un boiler sau la o centrală pe lemne. În oricare dintre cazuri, cea mai simplă variantă de încălzire și de asemenea cea mai economică este reprezentată tocmai de lemn, material pe care nu îl vei procura cu greutate, tocmai datorită poziționării cabanei.

Centralele pe peleți sau centralele pe lemne au randament crescut și te pot ajuta să obții confortul termic dorit și atât de necesar mai ales în zonele montane.

Va trebui să ai în vedere facilitățile medicale din zonă

Analiza zonei în care îți vei construi cabana sau casa de vacanță este destul de importantă, pentru că, deși în principiu îți dorești liniște și o distanțare de zona urbană, în realitate se poate întâmpla să ai nevoie de servicii medicale. Ai, în acest caz, două posibilități: fie alegi locația într-o zonă mai populată, fie îți dotezi cabana cu un mini sistem de îngrijire medicală cu trusă de prim ajutor, care să acopere necesarul pentru situații de urgență.

Ar trebui să dotezi cabana cu sisteme de rezervă de încălzire și electricitate

Chiar dacă ai pus la punct instalația termică și pe cea electrică, este important să știi că vremea la munte este destul de instabilă. Din acest motiv, cabana poate fi expusă direct și poți avea nevoie de sisteme care să-ți asigure o rezervă suficientă. Un generator de curent și un sistem separat de încălzire, de tipul unui radiator s-ar putea să îți fie de ajutor, așa că ia în calcul aceste opțiuni înainte de amenajarea cabanei.

O cabană te poate ajuta să te bucuri de un spațiu sigur și liniștit, în care să fii departe de stresul orașului. Ia în calcul, însă, aceste detalii de organizare pentru ca liniștea și confortul tău să nu mai fie perturbate, indiferent de provocările cu care te vei întâlni.

sursa foto: unsplash.com/photos

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.