SSL este abrevierea de la Secure Sockets Layer și reprezintă un protocol de securitate pentru site-urile web. Mai exact, un certificat SSL are rolul de a securiza schimburile de informații care au loc între utilizatori și server sau între două servere ce aparțin aceleiași rețele.
Site-urile web care sunt certificate SSL sunt ușor de identificat deoarece conțin în fața URL-ului caracterele „https:” și forma grafică a unui lacăt.
De ce este important ca fiecare site să dețină un certificat SSL?
Deținerea unui certificat SSL este importantă din mai multe motive. În primul rând, asigură un grad mai mare de siguranță și de confidențialitate, spre deosebire de o conexiune web nesecurizată. Site-urile certificate SSL protejează datele furnizate de utilizatori: mesaje, adrese de email, adrese fizice, date aferente cărților de credit și multe altele. Dacă aceste date nu sunt criptate, ele pot fi interceptate. Situația este mai gravă atunci când se utilizează o rețea wireless, când interceptarea poate fi făcută din „aer”.
Certificarea SSL asigură și integritatea conținutului din site. Conținutul dintr-un site poate fi alterat în orice punct intermediar de comunicare între computerul utilizatorului și server. Site-urile care nu sunt certificate SSL sunt mai vulnerabile în fața atacurilor cibernetice.
Pentru un brand, certificarea SSL ajută și la creșterea gradului de încredere al utilizatorilor. Utilizatorii vor avea încredere mai mare să furnizeze date cu caracter personal și nu vor fi atât de reticenți în efectuarea tranzacțiilor online. Pentru website-urile comerciale (magazine online), obținerea unui certificat SSL este cu atât mai necesară.
Conform Google, un site certificat SSL beneficiază și de o poziționare mai bună în motorul de căutare, ceea ce înseamnă că traficul din site va fi îmbunătățit. În fapt, mai mult trafic în site poate genera mai multe venituri, acesta fiind un alt avantaj al certificării SSL.
Cum funcționează un certificat SSL?
Certificatul SSL folosește o pereche de chei, una publică și alta privată. Aceste două chei lucrează împreună pentru a stabili o conexiune criptată. În momentul în care site-ul este accesat, securitatea conexiunii se face automat de browser și server, fără ca utilizatorul să fie nevoit să intervină. Bineînțeles, securizarea are loc doar dacă certificatul SSL este instalat și configurat corect. Instalarea certificării SSL se poate face din panoul de control al găzduirii.
Odată ce un site este certificat SSL, toate informațiile transmise prin intermediul acestuia vor și criptate astfel încât ele să nu poate fi decriptate decât de serverul căruia îi sunt adresate. În acest mod, se garantează faptul că informațiile trimise nu vor fi niciodată modificate sau furate.
Cum poți cumpăra un certificat SSL pentru site-ul tău?
Orice site poate obține o certificare SSL. Pe piață sunt mai mulți furnizori de certificate SSL, care pot fi achiziționate prin intermediul firmelor de hosting. În funcție de necesitățile fiecărui proprietar de site, se poate opta pentru diferite pachete. Acestea diferă în funcție de numărul de domenii securizate, de garanția pe care o oferă, cât și de alte servicii extra, cum ar fi scanarea zilnică Anti Malware sau evaluarea vulnerabilităților.
Dacă ai un site web, încearcă pe cât posibil să obții o certificare SSL. În acest mod vei proteja informațiile personale ale utilizatorilor, le vei oferi o încredere mai mare, vei avea o poziționare mai bună în motorul de căutare și, bineînțeles, utilizatorii vor achita online mult mai ușor plata cumpărăturilor. Securitatea site-ului va avea impact asupra traficului, dar și asupra veniturilor obținute.
Prin urmare, atunci când alegi furnizorul de web hosting, poți avea în vedere și celelalte servicii pe care le oferă. E foarte important să ai un furnizor de încredere, în baza căruia să îți construiești o prezență solidă în mediul online.