Ziarul electronic al arădenilor

Cauzele frecvente ale durerilor lombare – ghid complet

Durerile lombare sunt o sursă frecventă de disconfort. În acest articol, poți descoperi care sunt câteva dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor lombare și ce caracteristici permit diferențierea lor. 

Anatomia regiunii lombare și funcționarea ei

Regiunea lombară este situată în partea inferioară a coloanei vertebrale și este compusă din cinci vertebre. Aceste vertebre sunt cele mai mari și cele mai puternice din coloana vertebrală, ele având rolul de a susține greutatea corpului și de a transmite această greutate către pelvis și picioare. Discurile intervertebrale, situate între vertebre, acționează ca niște perne care absorb șocurile și permit mișcarea fluidă a coloanei vertebrale. Ligamentele, mușchii și nervii completează structura regiunii lombare, fiecare având un rol specific în funcționarea acesteia. De exemplu, ligamentele ajută la menținerea stabilității vertebrelor, mușchii oferă sprijin și permit mișcarea, iar nervii transmit semnale între creier și restul corpului [1].

Deoarece regiunea lombară este situată în partea inferioară a coloanei vertebrale, aceasta suportă o mare parte din greutatea corpului în timpul mersului, alergării sau ridicării de greutăți. De asemenea, regiunea lombară joacă un rol crucial în mișcare, permițând flexibilitatea și mobilitatea coloanei vertebrale. Mai mult decât atât, regiunea lombară are și rolul de a proteja măduva spinării, care este responsabilă pentru transmiterea semnalelor nervoase între creier și restul corpului [2].

Regiunea lombară poate prezenta variații anatomice, cum ar fi prezența unei a cincea vertebre lombare sau anomalii ale discurilor intervertebrale. Aceste variații pot influența funcționarea normală a regiunii lombare și pot crește riscul de dureri locale. De exemplu, un număr mai mare de vertebre poate duce la o mobilitate crescută, ceea ce poate afecta stabilitatea și poate crește riscul de leziuni. Înțelegerea acestor variații anatomice și a implicațiilor lor poate contribui la identificarea și tratamentul adecvat al durerilor lombare [3].

Există și o serie de dureri iradiate de la organele interne, care se pot manifesta în zona lombară. De pildă: te dor rinichii? Este foarte posibil să resimți disconfortul ca pe o durere de șale.

Cauze frecvente ale durerilor lombare

Durerile lombare sunt o afecțiune comună și pot fi cauzate de mai mulți factori:

  1. Suprasolicitarea spatelui este una dintre cele mai întâlnite cauze ale durerilor lombare. Activitățile fizice intense, repetate sau prelungite, care solicită excesiv regiunea lombară, pot duce la apariția acestor dureri. Ridicarea greutăților în mod necorespunzător, statul prelungit în picioare sau pe scaun, precum și anumite activități sportive cu impact mare asupra coloanei vertebrale pot fi factori declanșatori [4].
  2. Afecțiunile degenerative reprezintă o altă cauză frecventă a durerilor lombare. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, discurile intervertebrale și articulațiile coloanei vertebrale pot suferi procese degenerative, cum ar fi osteoartrita sau degenerescența discului intervertebral. Aceste afecțiuni pot provoca inflamații și dureri în regiunea lombară [2].
  3. Pozitionarea incorectă a corpului poate contribui și ea la apariția durerilor lombare. Atât postura necorespunzătoare la birou, cât și dormitul într-o poziție neadecvată pot duce la disconfort și dureri în regiunea lombară. De asemenea, purtarea unei încălțări necorespunzătoare sau a unor genți prea grele pe umăr poate duce la dezechilibre și tensiuni în regiunea lombară [1].
  4. Anumite afecțiuni medicale pot fi cauza durerilor lombare. Hernia de disc, sciatica, spondilita anchilozantă sau infecțiile renale pot genera dureri lombare. Este important să consulți un medic în cazul în care durerea lombară persistă sau este însoțită de alte simptome pentru a primi un diagnostic corect și un tratament adecvat [5].

Durerile lombare pot fi cauzate de o varietate de factori, de la probleme structurale, la afecțiuni medicale și un stil de viață sedentar sau exagerat de dinamic. Înțelegerea cauzelor durerii lombare poate ajuta la prevenirea și tratarea acesteia. Este extrem de important să consulți medicul în cazul unor dureri persistente, pentru a putea interveni cât mai prompt în remedierea lor.

Bibliografie

https://www.facebook.com/WebMD. “Slideshow: A Visual Guide to Low Back Pain.” WebMD, 2017, www.webmd.com/back-pain/ss/slideshow-low-back-pain-overview, accesat la 27.07.2023;

“Low Back Pain: Causes, Diagnosis & Treatments.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/7936-lower-back-pain#:~:text=Lower%20back%20pain%20is%20very, accesat la 27.07.2023;

“Low Back Pain: Causes, Tests, and Treatments.” Healthline, www.healthline.com/health/low-back-pain-acute, accesat la 27.07.2023;

Mayo Clinic. “Back Pain.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/back-pain/symptoms-causes/syc-20369906, accesat la 27.07.2023;

NHS . “Overview – Back Pain.” NHS, 2019, www.nhs.uk/conditions/back-pain/, accesat la 27.07.2023.

sursa foto: https://drive.google.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.