Ziarul electronic al arădenilor

Casa Urbarială din Sântana, restaurată cu fonduri nerambursabile

Casa Urbarială – Urbarialhaus – din orașul arădean Sântana va fi restaurată cu fonduri neramburasabile, urmând să fie amenajate un muzeu și spații culturale în care vor fi expuse obiecte de patrimoniu și exponate specifice tradițiilor zonei.

Lucrările sunt finanțate prin Regio – POR 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi    conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Valoarea totală a proiectului este de 8.709.932 lei, din care 7.806.945 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Perioada de implementare a proiectului este de 35 de luni.

Contractul de finanțare a fost semnat, marți, de primarul orașului Sântana, Daniel Tomuța, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest.

Conform autorităților, monumentul istoric va fi restaurat, conservat și pus în valoare, iar acolo vor fi dezvoltate un muzeu și spații culturale în care vor fi expuse obiecte de patrimoniu, exponate specifice tradițiilor zonei, contribuind astfel la transformarea orașului Sântana într-o zonă de interes turistic cultural.

Totodată, proiectul prevede digitizarea obiectivului de patrimoniu.

Casa urbarială – Urbarialhaus – a fost ridicată lângă biserica romano-catolică „Sfânta Ana”, în anul 1749. Clădirea are o suprafață desfășurată de 1.879 mp, cu un regim de înălțime Sp+P+1E. La subsol, actualmente nefolosit, va fi amenajată o sală de repetiție pentru fanfara orașului, în timp ce la parterul clădirii urmează să fie amenajat un muzeu permanent de aproape 180 de metri pătrați, cu grupuri sanitare și un mic depozit, dar și un spațiu expozițional de 70 de metri pătrați destinat comunității rome.

Etajul, folosit până acum câțiva ani de Biserica Ortodoxă, va fi și el reamenajat, urmând a găzdui o sală de conferințe, o sală destinată translatorilor, una multifuncțională sau de protocol, o sală de dans, o sală media, un atelier de creație și un atelier de restaurare a obiectelor muzeale.

Urbarialhaus este fosta reşedinţă a administraţiei domeniale, folosită până în pragul Revoluţiei de la 1848 pentru perceperea şi depozitarea produselor provenite din renta feudală. Prin instituţii urbariale precum cea din Sântana, erau colectate impozitele în bani în raport de volumul de muncă şi de cantitatea produselor agricole.

Banii colectaţi de casele urbariale erau direcţionaţi atât către Viena, cât şi către seniorul local.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.