Ziarul electronic al arădenilor

Care sunt principalele simptome ale declanșării unui infarct?

Infarctul de miocard (sau atacul de cord) reprezintă moartea celulelor dintr-o zonă a inimii responsabilă pentru pomparea sângelui în corp. Atacul de cord poate duce la deces, dacă leziunile asupra inimii sunt întinse și dacă nu se intervine imediat.

De aceea, trebuie să știi care sunt simptomele infarctului, pentru a recunoaște din timp această problemă și a cere ajutor de urgență.

Cauzele și factorii de risc ai infarctului miocardic

Infarctul de miocard survine în urma întreruperii fluxului sangvin care alimentează inima cu sânge oxigenat. Acest lucru este provocat de anumite blocaje la nivelul vaselor de sânge, care sunt, în general, de structură lipidică – adică sunt acumulări de grăsimi sau plăci de aterom.

Boala se numește ateroscleroză coronariană, deoarece se localizează la nivelul arterelor coronare, unde sângele începe să circule cu dificultate. Afecțiunea se dezvoltă încet și generează simptome progresiv, odată cu reducerea oxigenării inimii.

O persoană cu ateroscleroză coronariană prezintă, de obicei, angină pectorală stabilă – durere intensă pentru câteva minute la nivelul pieptului, brațelor, gâtului, în condiții de efort și stres, însoțită de oboseală accentuată. Aceste simptome ar trebui să trimită persoana afectată la doctor, unde va primi tratament. Însă uneori infarctul poate apărea spontan, fără să existe etape premergătoare.

Factorii de risc pentru îngustarea arterelor coronare și pentru infarctul de miocard sunt:

 • Fumatul – îngroașă sângele, care va începe să circule mai greu.
 • Consumul excesiv de grăsimi nesănătoase (fast-food, prăjeli), precum și grăsimi de origine animală (cu excepția peștelui), cum ar fi slănina, carnea roșie, ouăle. O dietă de acest fel crește nivelul de trigliceride și colesterol rău din sânge (LDL-colesterol), în detrimentrul celui bun (HDL-colesterol). Colesterolul rău și trigliceridele în exces sunt responsabile pentru ateroscleroză.
 • Vârsta înaintată
 •  Sedentarismul
 • Obezitatea
 • Diabetul zaharat
 • Consumul excesiv de sare
 • Stresul excesiv
 • Consumul de substanțe interzise
 • Consumul excesiv de alcool.

Dacă prezinți mai mulți factori de risc pentru infarctul de miocard, nu ezita să mergi la medic, pentru un control de specialitate. Astfel, îl poți preveni.

Cum recunoști un infarct miocardic acut?

Un atac de cord este o urgență medicală majoră și prezintă anumite semne. Principalul simptom este durerea puternică la nivelul pieptului, brațelor (în general este afectat brațul stâng), gâtului, bărbiei, umărului.

Durerea unui infarct poate iradia spre stomac, iar pacientul o poate confunda cu o simplă durere de stomac, mai ales dacă apare după o masă. Pentru că uneori apare în timpul efortului sau din cauza stresului, poate fi confundată cu angina pectorală.

Durerea provocată de un infarct care apare în condiții de efort nu se ameliorează după încetarea activității fizice, nici după administrarea de nitroglicerină. Dacă durerea apare în timpul repausului, atunci este cu siguranță vorba de un infarct. Aceste simptome durează mai mult de 15-20 de minute.

Alte simptome care pot indica declanșarea unui infarct:

 • Transpirații reci excesive
 • Greață, vomă
 • Respirație îngreunată
 • Paloarea feței
 • Senzație de amețeală și slăbiciune

Tratamentul și prevenția atacului de cord

După internarea pacientului, cel mai probabil i se va efectua o coronarografie și eventual o angioplastie coronariană cu balon sau stent. Coronarografia este o procedură intervențională minim-invazivă de examinare a arterelor coronare, pentru identificarea blocajelor.

Medicul utilizează catetere (tuburi subțiri de plastic) sub ghidaj radiologic. În funcție de gravitatea afecțiunii, doctorul va decide ce tratament necesită pacientul (medicamentos, chirurgical sau intervențional). Coronarografia se poate realiza și dacă prezinți factori de risc, dar nu ai făcut infarct. Procedura poate fi realizată la un spital privat în Cluj, specializat în cardiologie.

În continuarea procedurii de coronarografie, medicul poate efectua angioplastia cu balon sau stent. Aceasta este o intervenție prin care se eliberează arterele coronare stenozate. Medicul le poate lărgi prin umflarea unui balon mic sau prin montarea unui dispozitiv metalic numit stent, care rămâne atașat de pereții vaselor de sânge.

Prevenirea infarctului de miocard presupune în primul rând schimbarea stilului de viață. Iată care sunt recomandările medicilor:

 • Dietă echilibrată: grăsimile nesănătoase (prăjeli, grăsimi animale în exces) trebuie reduse semnificativ, iar cele sănătoase (uleiuri extravirgine, pește gras, avocado, oleaginoase) trebuie introduse în alimentație. Consumul de fibre vegetale (fructe, legume, cereale integrale) reduce colesterolul din organism.
 • Renunțarea la fumat
 • Controlarea greutății corporale
 • Activitate fizică zilnică, în limita stabilită de medic
 • Controlul diabetului zaharat
 • Tratament medicamentos, dacă pacientul suferă de ateroscleroză coronariană
 • Evitarea stresului.

Dacă tu sau cineva din jur prezentați simptomele unui infarct de miocard, trebuie să apelezi cât mai repede numărul de urgență și să ceri ajutor. Nu uita că adoptarea unui stil de viață sănătos și controlul medical periodic scad foarte mult riscul declanșării unui atac de cord.

sursa foto: pixabay.com

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.