Ziarul electronic al arădenilor

Când vor fi acordate cardurile de carburant persoanelor cu handicap grav și accentuat

Cardurile de carburant vizează asigurarea accesului la transport interurban gratuit. Acordarea dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant se adaugă celorlalte metode alternative, respectiv bonurilor de carburant pe suport hârtie și decontării bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice, cu condiția ca autoturismul să fie în proprietatea acestora sau a familiei, ori a asistentului personal, asistentului personal profesionist ori însoţitorului.

Astfel, persoanele cu handicap grav vor primi 1.500 de lei anual, iar cele cu handicap accentuat vor primi 750 de lei. Aceștia nu vor avea voie să le vândă, iar amenzile într-o asemenea situație pot ajunge până la aproximativ 50.000 de lei.

De asemenea, benzinăriile care refuză nejustificat să accepte cardurile de carburant pentru persoane cu handicap se pot expune unor sancțiuni, cu mențiunea că există circumstanțe în care refuzul poate fi considerat justificat.

Metoda alternativă pentru cei care nu dețin autoturisme sunt biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul. Opțiunea pentru una dintre variante se face prin cerere scrisă, depusă electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, de către persoana cu dizabilitate ori de către oricare din următoarele persoane: reprezentantul legal, asistentul personal, asistentul personal profesionist sau însoțitorul, părintele, tutorele, asistentul maternal sau persoana care se ocupă de creșterea și îngrijirea copilului cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială.

DGASPC Arad informează, pe această cale, beneficiarii Legii nr.448/2006 – persoane cu handicap grav și accentuat că a fost publicată în transparență decizională și supusă dezbaterii publice până la data de 05.07.2024, pe site-ul Ministerului Muncii, Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Normelor metodologice privind modalitatea de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit persoanelor cu handicap, aprobate prin H.G. nr. 1017/2018:

https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7332-hg-modif-complet-norme-drepturi-transport-pers-handicap

<https://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/7332-hg-modif-complet-norme-drepturi-transport-pers-handicap>

Potrivit proiectului se reglementează că unitățile emitente pot emite cardurile de carburant *numai dacă sunt autorizate de Ministerul Finantelor  potrivit criteriilor stabilite prin ordin al Ministrului de Finanțe și se prevede posibilitatea obținerii autorizației pentru emiterea cardului de carburant în urma notificării MF, dacă emitentul deține o autorizație, aflată în termenul de valabilitate, ca unitate emitentă de bilete de valoare acordate potrivit Legii nr. 165/2018.

Așadar, pentru a putea emite cardurile de carburant, toți emitenții de carduri vor parcurge următoarele etape:

Adoptarea de către Guvern a proiectului de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice.

Adoptarea de către Ministerul de Finanțe a unui ordin care să reglementeze procedura de autorizare și procedura de notificare în vederea autorizării ca emitent de carduri de carburant.

Obținerea autorizației de emitere carduri de carburant.

Doar după ce emitenții de carduri vor parcurge aceste etape, DGASPC Arad va avea posibilitatea de a derula procedura de achiziție publică în vederea contractării serviciilor de emitere și distribuire a cardurilor de carburant cu una dintre unitățile emitente.

La nivelul județului Arad au fost înregistrate aproximativ 2.000 de cereri pentru emiterea cardului de carburant.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DGASPC Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.