Bugetul pentru anul 2025 al Consiliului Judeţean (CJ) Arad, în sumă de 945 de milioane de lei şi mai mic cu 70 de milioane de lei faţă de anul trecut, a fost aprobat, marţi, de consilierii tuturor partidelor reprezentate în forul judeţean.
În timp ce bugetul este de 945 de milioane de lei, cheltuielile vor fi de 1.058.931.000 de lei, dar diferenţa va fi finanţată din excedentul bugetar, la fel ca în anii anteriori.
Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, a spus că veniturile proprii vor fi mai mari cu 47 de milioane de lei faţă de anul trecut, în timp ce fondurile de la Uniunea Europeană cresc cu 166 milioane de lei.
„Asta înseamnă o bună administrare a judeţului, pentru că am ales să facem investiţii şi iată că aceste investiţii îşi arată efectul. În această creştere (a veniturilor proprii – n.r.) se regăsesc şi 23 milioane de lei din redevenţele exploatării balastierelor, care deservesc până la urmă şantierele din judeţ”, a spus Cionca.
El a arătat că investiţiile reprezintă 70% din cheltuielile bugetare, similar cu anul trecut, în timp ce cheltuielile de personal vor scădea de la 12% din buget la 8,6%, reducere care înseamnă aproximativ 60 de milioane de lei.
„Este un buget pentru investiţii, pentru dezvoltare, pentru un judeţ puternic şi atractiv nu doar pentru cetăţenii noştri, ci şi pentru alţi cetăţeni care doresc să vină să locuiască alături de noi”, a spus Cionca.
Din cei 740 de milioane de lei alocaţi investiţiilor, 80% sunt fonduri europene, astfel că 55% din cheltuielile bugetare totale din 2025 reprezintă fonduri europene.
Bugetul judeţean este mai mic decât anul trecut cu aproximativ 70 de milioane de lei faţă de anul trecut, pentru că vor veni mai puţini bani de la Ministerul Finanţelor din cotele TVA.
Toate partidele reprezentante în CJ Arad şi-au dat votul pentru buget, însă şase aleşi nu au putut vota sau dezbate pe marginea proiectului pentru a nu fi în conflict de interese, în condiţiile în care fac parte din instituţii subordonate forului.
sursa: Agerpres
Structura bugetului votat prevede:
– 62% din fondurile de investiții pentru infrastructura rutieră;
– 32% pentru investițiile în sănătate;
– 8,6% pentru cheltuielile de personal;
– 8,6% pentru cheltuielile cu bunuri și servicii;
– 13,5% pentru asistență socială și rambursări de credite.