Ziarul electronic al arădenilor

Bugetul Aradului, aprobat. Bibarț: „Un oraș care nu investește este un oraș care nu se dezvoltă“

Bugetul municipiului Arad pentru anul 2020 a fost aprobat vineri, în Consiliul Local Municipal, iar primarul Călin Bibarț a spus că administrația locală trebuie să fie atentă la cheltuieli, astfel încât să rămână bani și pentru investiții.

Conform proiectului, Bugetul general al municipiului Arad pentru acest an este de 615.733.000 lei, iar din această sumă, 503.174.000 lei reprezintă veniturile bugetului local. Cheltuielile bugetului local pentru anul 2020 sunt de 560.994.000 lei.

Proiectul de hotărâre privind adoptarea Bugetului general de venituri și cheltuieli al municipiului Arad pentru anul 2020 a fost votat de consilierii locali în ședința de vineri, care a avut 30 de puncte pe ordinea de zi.

Trei dintre proiectele supuse votului au stârnit un interes deosebit în rândul unei părți a cetățenilor, mai ales că acestea au făcut și subiectul unor dezbateri publice. Este vorba despre proiectul privind repartizarea excedentului bugetar al municipiului, cel privind Bugetul General de Venituri și Cheltuieli aferent anului 2020 și proiectul privind regulamentul stabilit la nivel local pentru acordarea de sprijin financiar celor care doresc să-și reabiliteze fațadele imobilelor situate în zonele de acțiune prioritară din municipiu.

Primarul municipiului Arad, Călin Bibarț, a spus că bugetul pentru acest va fi îmbunătățit.

„Excedentul este prevăzut și în acest an pentru continuarea investițiilor. Este un buget pe care noi am încercat să-l facem echilibrat, atât cultura și sportul, cât și investițiile regăsindu-se în el. Veniturile sunt estimate, cheltuielile sunt prognozate și așa cum prevede legea, după 6 luni poate fi rectificat. Cu siguranță va fi îmbunătățit, astfel încât pe parcursul anului 2020 să avem și investiții la Arad și reparații, să avem și fațade noi și activități culturale, dar să susținem și sportul. Să avem din toate, cât mai mult posibil, evident în limita unui buget care este la nivelul anului 2013 ca urmare a modificărilor legislative din ultimii ani. De aceea trebuie să fim atenți la cheltuieli, astfel încât să ne rămână bani pentru investiții. Un oraș care nu investește este un oraș care nu se dezvoltă”, a declarat Călin Bibarț.

Cu 19 voturi „pentru” și o singură abținere, Regulamentul de aplicare a Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor, pentru zone de protecție a monumentelor istorice și pentru zonă monumente protejate în municipiul Arad – Program de sprijin financiar acordat proprietarilor de clădiri din zonele de acțiune prioritară din Municipiul Arad, a fost aprobat, după ce i-au fost aduse câteva amendamente.

„Aradul, alături de Oradea, Timișoara și Brașov sunt pionieri în aplicarea acestei legi care prevede că Primăria poate fi partener la refacerea fațadelor. M-aș fi bucurat ca la dezbaterea publică organizată de curând să fi avut o dezbatere mai amplă, dar ceea ce am spus atunci, vreau să spun și acum: nu este un regulament bătut în cuie! Vom vedea cum funcționează și vom fi dispuși și deschiși să-l îmbunătățim”, a afirmat primarul municipiului Arad.

Tot vineri, consilierii au fost de acord atât cu schimbarea denumirii  Filarmonicii de Stat Arad în „Filarmonica Arad”, cât și cu predarea către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a unui teren din zona Subcetate, în suprafață de 14.000 mp, unde Compania Națională de Investiții intenționează să construiască o bază sportivă.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.