Ziarul electronic al arădenilor

Bisericile din lemn din județul Arad, incluse în circuitul național „Turismul de o zi“

Consiliul Judeţean Arad a primit, joi, de la Ministerul Economiei, certificatul prin care bisericile din lemn din judeţ sunt incluse în circuitul turistic naţional, astfel că va fi lansat un program denumit „Turismul de o zi“, prin care vor putea fi vizitate şi lăcaşuri de cult seculare.

Vicepreşedintele CJ Ionel Bulbuc a declarat că programul turistic va fi lansat anul acesta „în funcţie de evoluţia pandemiei“.

„Judeţul Arad are 43 de biserici de lemn, unele cu o vechime de peste 250 de ani. Dintre ele, 24 sunt în stare bună. Sunt obiective importante nu numai pentru turismul ecumenic, ci în general pentru cei pasionaţi de istorie. Bisericile ortodoxe de lemn se răspândesc în comunităţile româneşti din Transilvania începând cu anul 1279, când regele ungar Ladislau Cumanul, la solicitarea Papei, interzice construirea bisericilor de zid în rit ortodox pe întregul teritoriu al regatului maghiar.

Faptul că majoritatea bisericilor de lemn din judeţ sunt pe Valea Mureşului şi pe Valea Crişului Alb demonstrează că în perioada medievală aici trăia o comunitate românească puternică în vechiul comitat al Aradului. Este foarte posibil ca în secolele XVII – XVIII, «noile» biserici de lemn să fi înlocuit vechile biserici, degradate de vreme“, a spus Ionel Bulbuc.

El a adăugat că administraţia judeţeană a realizat un inventar al acestor lăcaşuri de cult, iar concluzia este că „unele sunt în stare avansată de degradare“.

„Din păcate, unele sunt în stare avansată de degradare, iar comunitățile nu sunt interesate de conservarea și refacerea lor. În anul 2019, Consiliul Județean Arad a alocat fonduri ca împreună cu Biserica Ortodoxă și cu «Ambulanța Monumentelor» să repare biserica de lemn din Luncșoara (comuna Hălmăgel), un monument istoric și element de patrimoniu deosebit al județului nostru. Conform mărturiilor istoricilor, biserica a fost mutată la Luncșoara în 1825, existând două variante: fie că a fost adusă din cătunul Crăciunești, fie din satul Prăvăleni-Hunedoara. În biserica de la Luncșoara de Sus se mai oficiază slujbe doar odată pe an, în cinstea hramului bisericii: «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe»”, au spus reprezentanții administrației județene.

În circuitul turistic al bisericilor din lemn se doreşte implicarea Arhiepiscopiei, existând deja discuţii în acest sens.

„Ne propunem ca împreună cu Arhiepiscopia să ne implicăm în salvarea acestor elemente de patrimoniu. Unele dintre ele au picturi interioare incredibil de frumoase, despre care, din păcate, și arădenii au cunoștințe puține. Ele aparțin unor pictori bisericești ca David de la Curtea de Argeș, Constantin, Ioan Demetrovici, Filip din Lugoj, Nicolae de la Lupșa Mare, Ștefan, ale căror lucrări sunt considerate de referință pentru epoca lor. Avem șansa acestor biserici de lemn în județul nostru și am reușit să le includem într-un circuit recunoscut național. Acum muncim să le și punem cu adevărat în valoare din perspectiva opiniei publice, ca un număr cât mai mare de arădeni și de turiști să se poată bucura de acest patrimoniu arădean deosebit”, a declarat Andrei Ando, directorul executiv al Direcției Comunicare, Strategii și Administrație Publică din Consiliul Județean Arad.

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.