Bisericile de lemn din județul Arad au fost inventariate în cadrul unui proiect multidisciplinar, iar inițiatorii au anunțat lansarea unei platforme de inventariere a bisericilor istorice de lemn.
„Platforma este rezultatul unui proiect multidisciplinar, desfăşurat în acest an sub egida Asociaţiei Culturale Vernacular, cu sprijinul Asociaţiei Biserici Înlemnite, şi cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (A.F.C.N.). Este vorba despre un proiect pilot realizat în judeţul Arad, prima etapă a unui proces care va fi dezvoltat, perfecţionat şi apoi extins la scară naţională“, au anunțat reprezentanții Asociaţiei Culturale Vernacular.
Conform sursei citate, demersul răspunde „celei mai grave situaţii din prezent, în care nu se cunoaşte numărul bisericilor de lemn păstrate în România, nici starea lor de conservare şi nici valoarea acestora“.
„În lipsa acestor date nu se poate realiza o strategie sau prioritizarea intervenţiilor de conservare/restaurare, necesare păstrării patrimoniului nostru cultural din lemn. Platforma de faţă este un instrument care poate oferi actorilor implicaţi suportul unei baze de date, cu care să poată gestiona mai bine situaţia bisericilor istorice de lemn din ţara noastră. În acest an, procesul de inventariere s-a realizat la nivelul judeţului Arad, datele fiind colectate de specialişti prin completarea unei fişe digitale de inventariere şi încărcate pe platformă“, au precizat cei de la Asociaţia Culturală Vernacular.
Datele colectate pentru fiecare obiectiv se pot clasifica în trei categorii: Date privind starea de conservare; Date privind valoarea; Date generale şi date de interes ştiinţific.
Starea de conservare şi valoarea fiecărui obiectiv se calculează pe baza unor calificative specifice şi a unui algoritm, iar prioritizarea rezultă din produsul acestor două categorii de informaţii.
Platforma oferă posibilitatea de a filtra datele de interes ştiinţific, care apoi sunt afişate pe hartă şi sub formă de tabele. Pentru informaţii detaliate despre o biserică se poate consulta fişa de inventariere şi fotografiile aferente fiecărui obiectiv.
„Aşadar, platforma de faţă este un instrument adresat în primul rând specialiştilor şi actorilor care gestionează viitorul bisericilor de lemn din România (proprietari, Ministerul Culturii, ONG-uri) dar şi publicului larg interesat de acest subiect. Platforma de faţă este prima versiune (beta) a platformei cu care sperăm ca în curând să înceapă inventarierea bisericilor istorice de lemn la nivel naţional şi monitorizarea acestora. Aşadar, suntem în fază de testare, discuţii şi nevoia de a primi feedback din partea specialiştilor. Pentru perfecţionare şi feedback se vor organiza o serie de prezentări şi mese rotunde“, au transmis reprezentanții
Accesând linkul https://biserici-inlemnite.ro/ puteţi vizualiza şi explora platforma, iar pentru sugestii şi feedback ne puteţi scrie pe adresa de mail bisericinlemnite@gmail.com.
„Fiind un instrument de lucru cu foarte multe date/filtre, pentru a explora platforma, sugestia noastră este să o accesaţi de pe computer (desktop) şi nu de pe telefonul mobil“, au precizat reprezentanții Asociaţiei Culturale Vernacular.
Parteneri ai proiectului sunt Institutul Naţional al Patrimoniului, Arhiepiscopia Aradului, Muzeul Naţional al Banatului, Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Arad, Complexul Muzeal Arad, Centrul Cultural Judeţean Arad, TVR Timişoara.
Proiectul este implementat de Asociaţia Culturală Vernacular, alături de Asociaţia Biserici Înlemnite/The Wooden Churches Association şi este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional prin sesiunea II/2021 de finanţare (aria tematică Patrimoniu Cultural Material).
https://www.actualitati-arad.ro/ruta-bisericilor-de-lemn-din-judetul-arad-clasificata-ruta-cultural-turistica-regionala/