Ziarul electronic al arădenilor

Anchete în derulare după decesul gravidei decedate care avea COVID-19

Trei anchete sunt în derulare cu privire la decesul gravidei decedate care avea COVID-19, datele preliminare de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Arad arătând că avea unele comorbidităţi care au favorizat agravarea bolii, între care diabet şi obezitate.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, vineri, că o anchetă internă a fost începută de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), una este făcută de responsabilii DSP, iar alta este făcută de DSP Timiş.

„În această dimineaţă (vineri – n.r.) au fost audiate 15 cadre medicale. S-au cerut documente medicale, dar, din datele preliminare, putem confirma că pacienta gravidă avea unele comorbidităţi, între care diabet zaharat cu dependenţă de insulină şi obezitate“, a spus Timiş.

Şefa Secţiei ATI II a SCJU, Teodora Olariu, de unde fusese transferată gravida la Timişoara, a precizat că, din punctul său de vedere, pacienta a fost tratată corespunzător.

„A fost transferată la noi de la Secţia Chirurgie II, având următoarele diagnostice: infecţie cu SARS-CoV-2, insuficienţă respiratorie, sarcină în săptămâna 28, diabet zaharat, hipertensiune arterială, obezitate gradul II. A ajuns la noi la Terapie Intensivă pentru că la Spitalul Matern nu există terapie intensivă pentru COVID-19. La internare, bolnava a fost ventilată pe mască de oxigen, iar în cursul nopţii de 29 spre 30 iulie, bolnava a fost destul de recalcitrantă, a refuzat masca şi a dat-o jos, spunând că nu mai vrea să rămână internată.

S-a deplasat singură la toaletă, a revenit, personalul i-a pus din nou masca noninvazivă. La ora 8.00 a fost reevaluată de medic, iar la 9,30 i-a scăzut din nou saturaţia de oxigen. Am decis să o transferăm la un spital de grad superior pentru că era un caz problemă, o gravidă cu probleme. Bolnava a stat doar pe oxigen în salvare, a făcut stop cardio-respirator pe drum când era deja în Timiş. Când a plecat de aici, saturaţia de oxigen era între 90 şi 92, ea s-a desaturat pe salvare (SMURD – n.r.)“, a precizat Olariu.

Întrebată de ce nu a fost intubată dacă a fost un caz grav, Teodora Olariu a spus că „bolnava se deplasa singură“.

„Un bolnav cu care poţi să comunici, care se deplasează singur, nu consider că trebuie intubat, trebuie ventilat“, a adăugat medicul-şef de la ATI II.

DSP va sesiza şi Colegiul Medicilor cu privire la acest caz.

sursa: Agerpres

UPDATE

Medicii de la UPU Timişoara spun că atât viaţa femeii, cât şi a fătului, ar fi putut fi salvate dacă pacienta era intubată la timp.

„Din informaţiile noastre a fost «descoperită» dimineaţa la raportul de gardă de către un epidemiolog din cadrul DSP Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depăşeşte. Acest lucru este halucinant având în vedere că pacienta ar fi avut o saturaţie de oxigen de 70%, mult sub limita obligativităţii intubării, fiind deci un caz clasic de ATI. Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secţia ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează”, spune Raul Pătraşcu, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

sursa: Mediafax

Dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul gravidei cu COVID-19 care a murit

Anchetă după ce o gravidă cu COVID-19 a intrat în stop cardiac în timpul transferului între spitale şi a murit

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.