Alergia la soare reprezintă serie de afecțiuni rare sau fotodermatite care se manifestă prin erupții cutanate de culoare roșie, în urma expunerii la soare. Cel mai frecvent tip de alergie solară este erupția polimorfă la lumină.
Persoanele care suferă de această afecțiune prezintă o sensibilitate mai mare în fața radiațiilor UV. Cel mai afectate sunt adolescentele și femeile cu vârste cuprinse într 15 și 35 de ani.
Sensibilitatea la lumină apare după un timp prelungit în care persoana afectată se expune la soare, mai frecvent primăvara și la începutul verii. Cauzele acestei sensibilități nu sunt complet cunoscute. Află mai multe despre alergia la soare și despre modul în care poți scăpa de petele roșii de la soare.
Cauze și factori de risc
Principala cauză a alergiei la soare ar fi radiațiile UV (ultraviolete), mai ales cele de tip UVA. Simptomele apar în decurs de o zi de la expunerea prelungită la soare, fără utilizarea protecției solare. Nu numai expunerea la soare poate provoca această afecțiune ci și mersul la solar, caz în care te expui la o cantitate chiar mai mare de radiații, într-un timp mai scurt.
Afecțiunea este mai frecventă în cazul persoanelor cu pielea foarte deschisă la culoare. De asemenea, persoanele care utilizează anumite produse parfumate sau dezinfectante pe piele, iar apoi se expun la soare, se pot confrunta cu această problemă. Chiar și substanțele chimice din unele creme de protecție solară sau acceleratoare de bronz pot crește riscul de a dezvolta o alergie la soare.
Dacă suferi de un alt tip de dermatită sau dacă o rudă apropiată suferă de alergie la soare, riscul de a dezvolta această afecțiune este mai mare. Mai mult, unele medicamente, cum ar fi unele antibiotice (de exemplu, tetraciclina), pot crește riscul alergiei la soare.
Simptomele alergiei la soare
Alergia la soare se manifestă prin:
- Pete sau papule roșii, mai ales în zona gâtului, umerilor, brațelor și picioarelor.
- Roșeață la nivelul pielii
- Mâncărime
- Senzație de arsură, înțepături sau durere
- Vezicule și cruste
- Febră, dureri de cap, greață, stare generală de rău (în unele cazuri)
Simptomele alergiei la soare apar în prima zi după expunerea la radiațiile UV și se mențin în jur de o săptămână sau chiar mai mult. Este important să mergi la medic, dacă leziunile produse sunt foarte întinse, dacă nu se ameliorează și dacă s-au format vezicule cu lichid.
Tratamentul petelor roșii
După stabilirea diagnosticului, medicul îți poate prescrie anumite medicamente pe bază de corticosteroizi. În cazul în care simptomele sunt ușoare, poți trata afecțiunea, cu ușurință, acasă. Evită expunerea la soare timp de câteva zile, iar petele se vor remite de la sine. Aplică creme hidratante, de preferat dermatocosmetice hipoalergenice, pentru a reduce iritația. De asemenea, un gel natural de aloe vera (din comerț sau de la propria plantă) poate ajuta la ameliorarea simptomelor.
Prevenirea simptomatologiei
Cel mai indicat este să iei unele măsuri, înainte ca orice simptom să apară. Ce trebuie să faci:
- Evită expunerea la soare în orele de vârf (10-16)
- Nu te expune la soare brusc, pentru o perioadă îndelungată, ci încearcă să te expui progresiv (20-30 min/zi). În acest mod, pielea se poate acomoda cu radiațiile UV.
- Folosește cremă de protecție solară cu un SPF de minim 30. Aplică produsul cu 20 de minute înainte de a te expune la soare și nu uita să reînnoiești, după ce ieși din apă. Dacă nu intri în apă, aplică produsul la fiecare 2 ore.
- Acoperă-ți pielea cu pantaloni lungi și o bluză cu mâneca lungă, deschise la culoare.
- Nu mai folosi produsele care ți-au produs reacții alergice.
În concluzie, alergia la soare presupune apariția unor pete roșii pe piele care, din fericire, se remit de la sine în câteva zile. Totuși, sunt recomandate unele măsuri de prevenire ale afecțiunii.
sursa foto: https://pixabay.com/ro/