Ziarul electronic al arădenilor

A început vaccinarea la PTF Nădlac II. Imunizarea se face cu ser Johnson&Johnson

Centrul de vaccinare înfiinţat în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Nădlac II, pe autostrada pan-europeană, a fost deschis, miercuri, însă va funcţiona doar 12 ore pe zi, din cauză că nu există personal medical suficient, primii care s-au imunizat cu ser la frontieră fiind români veniţi acasă din Germania şi Austria.

Centrul de vaccinare de la frontiera cu Ungaria va funcţiona zilnic între orele 8.00 şi 20.00, însă autorităţile vor să îl păstreze deschis 24 de ore, dacă va fi găsit personal medical.

„Consider că este un moment deosebit de important, fiind trecerea cu cel mai mare flux de persoane pe cale rutieră din România. Dorim să dezvoltăm acest centru de vaccinare, pentru că în primă fază va funcţiona după un orar, dar dorim să funcţioneze 24 din 24 de ore. În câteva zile vom deschide un centru şi în Nădlac I“, a declarat, la frontieră, prefectul judeţului Arad, Toth Csaba.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, Horea Timiş, a declarat că nu au fost găsiţi suficienţi medici care să dorească să facă naveta până la frontieră, la 40 de kilometri de municipiul Arad, pentru că nu li se decontează transportul.

„Efortul este foarte mare pentru că nu găsim personal medical, în special medici. (…) Centrul din Vama Nădlac II înseamnă o deplasare de 40 de kilometri de la Arad, nu avem o legislaţie să decontăm transport şi este foarte greu de a asigura toate aceste cheltuieli, pentru că un centru decontează doar cheltuielile din ordinul de ministru. Deci apar probleme, noi tot timpul am spus că Aradul este altceva faţă de restul ţării, pentru că suntem DSP-ul cu cele mai multe puncte de intrare în ţară şi cele mai multe fluxuri. Ca atare, noi tot timpul am solicitat derogări sau cazuri speciale, iar acum ne lovim cu o situaţie privind angajările de medici“, a spus Horea Timiş.

El a precizat că pentru ca centrul să fie deschis 24 de ore este nevoie să fie dislocat personal medical de la alte centre de vaccinare din judeţ, dar să fie găsit şi cadrul legislativ pentru ca personalul să fie angajat la Primăria Nădlac, pentru a putea fi plătit.

Timiş a mai spus că pot fi organizate patru fluxuri de vaccinare la frontiera judeţului Arad cu Ungaria, dar depinde de cererea de vaccin şi de posibilitatea alocării resurselor umane.

La deschiderea centrului de vaccinare a fost prezentă şi secretarul de stat în Departamentul pentru românii de pretutindeni, Oana Ursache.

„Suntem una dintre puţinele ţări care dovedesc o generozitate extraordinară în vaccinarea nu doar a cetăţenilor ţării noastre ci şi a celorlalţi cetăţeni. Din luna martie am tot avut solicitări la Departamentul românilor de pretutindeni din partea Diasporei, din parte asociaţiilor, toată lumea ne întreba cum se poate vaccina Diaspora. Până acum, românii veneau acasă şi se vaccinau în centrele din localităţile de domiciliu. (…) Deschiderea unui centru de vaccinare în Nădlac, din punctul meu de vedere, este o declaraţie de dragoste din partea statului român pentru românii plecaţi în afara României“, a spus Ursache.

Primii care s-au vaccinat la Nădlac II au fost români veniţi acasă din Germania şi Austria.
Centrul de vaccinare, în care se administrează doar ser Johnson&Johnson, este amplasat într-o parcare aflată la aproximativ 50 de metri de punctul de control de la graniţă, chiar lângă autostradă, şi oferă posibilitatea şoferilor să întoarcă direct acolo pe autostradă dacă au venit în ţară doar pentru a se imuniza.

sursa: Agerpres

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.